Ημερίδα ΚΕΘΤ: Θεραπείες Τραυλισμού - Προκλήσεις και Απαντήσεις

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Το Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού (ΚΕΘΤ) σε συνεργασία με το European Clinical Specialization in Fluency Disorders (ECSF)* διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Θεραπείες Τραυλισμού: Προκλήσεις και Απαντήσεις».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015  και ώρες 9.00 – 16.00 στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη, Αλ. Παπαναστασίου, Τ.Κ. 154 52, στο Ψυχικό.

Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς, πρόσωπα που τραυλίζουν, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε όποιον έχει προσωπικό ή επαγγελματικό
ενδιαφέρον για τον τραυλισμό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την δήλωση συμμετοχής.

Πληροφορίες για την ημερίδα και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΤ www.travlismos.gr, όπου υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η δήλωση συμμετοχής.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρθει σε επικοινωνία με ένα πρόσωπο που τραυλίζει αντιλαμβάνονται τη λεκτική όψη της διαταραχής και υποψιάζονται την ψυχολογική. Ωστόσο, για ένα πρόσωπο που τραυλίζει η διαταραχή έχει και λειτουργικές, πρακτικές συνέπειες», σημειώνουν οι ειδικοί και εξηγούν:

«Μπορεί για παράδειγμα να οδηγεί σε μειωμένη συμμετοχή σε δραστηριότητες, αποφυγή κοινωνικής συναναστροφής, χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία. Οι θεραπείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη συνολική εμπειρία τραυλισμού του Προσώπου που Τραυλίζει (ΠπΤ) και να στοχεύουν σε μια ολιστική αντιμετώπιση. Να στοχεύουν στη λεκτική και συναισθηματική όψη της διαταραχής αλλά και στην άμβλυνση των λειτουργικών συνεπειών της στη ζωής του Προσώπου που Τραυλίζει».

«Μια δυσκολία χωρίς συνέπειες στην καθημερινότητα του παιδιού ή του ενηλίκου και ελεγχόμενη ως προς την ένταση και συχνότητα των λεκτικών και συναισθηματικών της συμπτωμάτων, είναι μια δυσκολία αδρανοποιημένη» επισημαίνουν και καλούν ως «συμμάχους στην επίτευξη αυτού του στόχου τους γονείς και τους εκπαιδευτικοί που αποτελούν τους "σημαντικούς άλλους" στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον του παιδιού αντίστοιχα» .

Οι εισηγητές στην ημερίδα θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για τις θεραπείες τραυλισμού υπό το πρίσμα της λειτουργικότητας και της ανάγκης ολιστικής παρέμβασης.

Συμμετέχουν:
Β.Δημητρακή, K.Eggers, Ζαΐρη,
Κ.Καλαϊτζίδου, Λ.Κιρπότιν, Ν.Κισσαμιτάκη,
Ν.Μανέτα, Δ.Μαρούσος, Ε.Μητροπούλου,
Μ.Νταουντάκη, Κ.Ντούρου, Μ.Παφίτη, Γ.Φούρλας,
M.Χωριανοπούλου.

*Το European Clinical Specialization in Fluency Disorders (ECSF) είναι ένα consortium 12 συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων που συστάθηκε το 2007 με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι οι λογοθεραπευτές στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας μπορούν να αποκτήσουν ομοιογενή εκπαίδευση και τις ελάχιστες δεξιότητες που απαιτούνται για να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στις διαταραχές ροής της ομιλίας. Για το σκοπό αυτό το ECSF δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξειδίκευσης στις διαταραχές ροής της ομιλίας για λογοθεραπευτές και εργάζεται για τη θέσπιση ευρωπαϊκών κριτήριων για την απόκτηση ευρωπαϊκού τίτλου εξειδίκευσης στις διαταραχές ροής της ομιλίας. 

Το ΚΕΘΤ είναι εταίρος του ECSF και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις, στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του πρόγραμμα. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων εξειδίκευσης στις διαταραχές ροής της ομιλίας και στην κλινική και θεωρητική εκπαίδευση των θεραπευτών που παρακολουθούν το πρόγραμμα εξειδίκευσης ECSF και στην εποπτεία τους.
Πηγή: skai.gr