Star Wars episode 8: Η Νέα Ζηλανδία προκαλεί τους Ιππότες Τζεντάι

Η αδελφότητα των Τζεντάι ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο του 2014 με σκοπό, όπως γράφει στην ιστοσελίδα της, «την εξέλιξη των Ιπποτών Τζεντάι, την βαθύτερη κατανόηση της Δύναμης [i.e Force], και την αιώνια εκδίκηση των Σιθ». 

Όμως παρά τους περίπου 50.000 πιστούς στη χώρα, το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε εκ νέου, αυτή την εβδομάδα, να αναγνωρίσει την αδελφότητα ως θρησκεία - στάτους που θα εξασφάλιζε στους σύγχρονους Τζεντάι το αφορολόγητο στις δραστηριότητες τους.



Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, «οι ιππότες Τζεντάι δεν προωθούν την ηθική ή πνευματική αυτοβελτίωση, που είναι μία από τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση μιας θρησκείας». Μάλιστα η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει στο παρελθόν σχολιάσει πως «ο Τζενταϊσμός δεν είναι αρκούντως δομημένη ή σοβαρή οργάνωση για να θεωρείται σύγχρονη».

Η Εκκλησία των Τζεντάι οφείλει τις ρίζες της στις κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας, Star Wars, η πρώτη εκ των οποίων (το επεισόδιο 4) είχε προβληθεί στους κινηματογράφους πριν από 38 χρόνια, στις 25 Μαΐου το 1977.



Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν μία καμπάνια μέσω e-mail ζητούσε από τους Βρετανούς να δηλώσουν ως θρήσκευμά τους στην εθνική απογραφή που θα γινόταν αργότερα το ίδιο έτος, τον «Τζενταϊσμό». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου το 0,8% του πληθυσμού των Βρετανών να καταγραφούν ως ιππότες Τζεντάι, κάνοντας τους την τέταρτη μεγαλύτερη θρησκεία σε Αγγλία και Ουαλία, πολύ πάνω ακόμη και από αναγνωρισμένες από το κράτος θρησκείες, όπως ο Βουδισμός και ο Ιουδαϊσμός.

Παρόμοιες καμπάνιες έγιναν και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς και η Αυστραλία με κυμαινόμενη αλλά πάντα μικρή ανταπόκριση.

Το 2008, ο Βρετανός Ντάνιελ Τζόουνς ίδρυσε τελικά την Εκκλησία του Τζενταϊσμού, και ξεκίνησε να γράφει τις... Γραφές της Εκκλησίας, που συνδύαζαν, εκτός τις αφηγήσεις των 6 επεισοδίων Star Wars, βουδιστικές διδαχές και ταοϊστικά γνωμικά.



Τον επόμενο χρόνο, ο Τζόουνς έγινε γνωστός στο κοινό όταν αρνήθηκε να αφαιρέσει την «τελετουργική» κουκούλα του σε τυπικό έλεγχο σε σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας πως κανένας Τζεντάι δεν επιτρέπεται να βγάλει την κουκούλα του σε δημόσιο χώρο.

Τα τελευταία χρόνια το κίνημα έχει γίνει διεθνές: στη Δανία χιλιάδες άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως «Τζεντάι» ενώ στην Τουρκία έχει γίνει μέχρι και έρανος για την ανέγερση ναού πανεπιστήμιο.

Όμως σε καμία χώρα δεν συναγωνίζεται σε πιστούς της νέας θρησκείας τη Νέας Ζηλανδία, όπου 53.715 άνθρωποι δήλωσαν Τζεντάι στην τελευταία εθνική απογραφή – περισσότερο από το 1,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.



Μπορεί οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας να μην αναγνωρίζουν τη θρησκευτική διάσταση των Τζεντάι, αλλά ο «ιππότης» και διοικητικό στέλεχος, Άντονυ Μπρέμνερ, υπόσχεται πως θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές αλλαγές και το αίτημα θα κατατεθεί εκ νέου. «Η λιποψυχία δεν είναι χαρακτηριστικό των ιπποτών Τζεντάι», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Πάνος Σάκκας