Τρέξε στα βουνά-Άφησε το διάδρομο στο γυμναστήριο και βγες στη φύση


Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Ο διάδρομος μπορεί να είναι το ανίκητο εργαλείο όσο αφορά στις επιλογές άσκησης – μπορείς να παίξεις με την ταχύτητα και την κλίση ανάλογα τη διάθεση και το στόχο σου – αλλά το να μη φτάνεις ποτέ κάπου σίγουρα δεν είναι ο τρόπος να κρατήσεις το κίνητρό σου.

 Το τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος από την άλλη, έχει διαφορετικές κλίσεις εξ ορισμού και μαζί παίρνεις δώρο και αδρεναλίνη σε αρκετή ποσότητα για να φτάσεις μέχρι τέλους και ακόμα πιο πέρα. Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις; Η Χριστίνα Μαυρίδου, personal trainer μας δίνει τις συμβουλές:

1. Κάνε μικρότερο βηματισμό
Στις ανηφόρες, κάνε μικρά γρήγορα βήματα και κράτα το στήθος έξω. Όταν σκύβεις, εμποδίζεις το οξυγόνο να πάει ως τους πνεύμονες.
2. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου
Όταν τρέχεις σε ανώμαλο έδαφος, ειδικά σε κατηφόρα, σήκωσε τα χέρια σου στα πλάγια για σταθερότητα (όπως θα έκανες αν ισορροπούσες σε ένα σχοινί για παράδειγμα).
3. Κράτα τα μάτια σου στο μονοπάτι
Όπως και όταν κάνεις ποδήλατο σε ανώμαλο έδαφος, έτσι και στο τρέξιμο χρειάζεται να επιλέγεις τη διαδρομή σου ακριβώς. Το σημείο που θα πατήσεις το πόδι σου δηλαδή είναι σημαντικό για να ακολουθήσεις την πιο λεία και ασφαλή διαδρομή, ούτως ώστε να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς στον αστράγαλο.
4. Νίκησε τον άνεμο
Ένα μικρό αεράκι είναι μέρος της εμπειρίας (εξάλλου επιπλέον αντίσταση σημαίνει επιπλέον κάψιμο θερμίδων), αλλά δε θέλεις να τα βάλεις και με τα στοιχεία της φύσης. Αν έχει πολύ αέρα, προτίμησε ένα δασικό σημείο όπου τα δέντρα θα σου προσφέρουν προστασία.
5. Φόρα layers
Aκόμα και αν κάνει κρύο έξω, θα ζεσταθείς πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις και πολύ γρήγορα. Και καθώς στα ανώμαλα μονοπάτια κάποιες φορές θα σε χτυπάει ο ήλιος και κάποιες όχι, οι πολλές στρώσεις ρούχων που μπορείς να βάζεις και να βγάζεις, είναι ο έξυπνος τρόπος να είσαι άνετα, όπου και αν πηγαίνεις.
6. Νίκησε τη ζέστη
Ενυδατώσου πριν ξεκινήσεις για τρέξιμο και έχε μαζί σου επιπλέον νερό για τη διαδρομή. Φρόντισε να ξεκινάς το τρέξιμο νωρίς το πρωί, που η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή και το σώμα σου ξεκούραστο ή αφού πέσει ο ήλιος, για να μην σου μειώνει την αντοχή η ζέστη και ψάξε για διαδρομές με σκιά.
7. Βρες τα σωστά παπούτσια
Αυτά που είναι σχεδιασμένα για τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος έχουν πιο πλατιά σόλα για καλύτερο grip και πιο γερά υλικά για να προστατεύουν το πόδι σου από τα βράχια. Κάποια είναι και αδιάβροχα (γιατί το να πατάς σε λακούβες με νερό συστήνεται!).

Μοτο
Το jogging στον καθαρό αέρα σου δίνει το κάτι παραπάνω στο βήμα σου, ενώ και οι μύες σου τονώνονται σε λιγότερο χρόνο.
Πηγή: skai.gr