7 Μέρες Σκουπίδια: Φωτογραφήθηκαν μέσα στα σκουπίδια που κατανάλωσαν σε μια εβδομάδα (φωτό)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα απορριμμάτων. Πολύ μεγάλο, και γίνεται διαρκώς μεγαλύτερο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, ο μέσος Αμερικανός παράγει περίπου 2 κιλά σκουπίδια ημερησίως. Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι υπερδιπλάσια αυτής που παρήγαν οι Αμερικανοί το 1960, και 50% περισσότερη αυτής των Δυτικοευρωπαίων.

Τον Ιανουάριο, ο αμερικανός φωτογράφος Γκρέγκ Σίγκαλ αποφάσισε να αναδείξει μέσω της τέχνης του αυτούς τους αριθμούς, στιγματίζοντας έτσι τον καταναλωτικό τρόπο ζωής των συμπατριωτών του (ίσως όλων μας...) μέσα από τις μαγευτικές, σουρεαλιστικές εικόνες του. Το εν εξελίξει project του "7 Μέρες Σκουπίδια" δείχνει φίλους, γείτονες και γνωστούς του από την Καλιφόρνια να φωτογραφίζονται με χάρη και εκφραστικότητα που θα ζήλευαν και επαγγελματίες μέσα στα σκουπίδια που... oι ίδιοι κατανάλωσαν και “δημιούργησαν” μέσα σε μία εβδομάδα!

2_7 Days of Garbage_Si#9C36A0

Μερικά από
τα “μοντέλα” του Σίγκαλ δέχθηκαν να φωτογραφηθούν εθελοντικά επειδή πίστεψαν στην κεντρική ιδέα που διατρέχει το έργο του. Άλλοι πάλι, πήραν χρήματα για τη συμμετοχή τους. Σε γενικές γραμμές, ο φωτογράφος προσπάθησε να συμπεριλάβει στο project του ανθρώπους από ποικίλα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Και ενώ η ποσότητα των απορριμμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μερικά από τα μοντέλα του πέταξαν στα... σκουπίδια μερικά από τα σκουπίδια τους πριν φωτογραφηθούν...

"Υπήρξαν μερικοί άνθρωποι που δεν έφεραν κάποια από τα απορρίμματά τους (...) Άλλοι όμως το έπραξαν, και υπήρχαν κάποια πραγματικά δυσάρεστα πράγματα στις φωτογραφίες τους που όμως έτσι έδιναν μια δυνατότερη και αυθεντικότερη εικόνα", τόνισε ο Σίγκαλ.

10_7 Days of Garbage_St#9C35EE

Φυσικά, υπήρξαν και κάποιοι που δίσταζαν ούτως ή άλλως να φωτογραφηθούν μέσα στα σκουπίδια τους. "Νόμιζαν ότι ήταν κάπως αηδιαστικό. Πιστεύω ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ταπεινωτικό, αλλά με εποικοδομητικό τρόπο", δήλωσε ο Σίγκαλ. “Νομίζω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία γι' αυτούς, κάτι πρωτότυπο, νεωτεριστικό και για μερικούς ανθρώπους η όλη αντίληψη της αηδίας μετριάστηκε από την καινοτομία της ιδέας".

Σημειώνεται ότι ο φωτογράφος πόζαρε και ο ίδιος με το γιο του και τη γυναίκα του για το σουρεαλιστικό περιβαλλοντικό project του που θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους “πρωταγωνιστές” και σκηνικά. “Δεν ήθελα να δείξω ότι είμαι κάτι ξεχωριστό” είπε. “Δεν... ξετρελάθηκα κιόλας με τη δική μας φωτογραφία, αλλά δεν ήθελα να φαίνεται ότι επικρίνω μόνο τους άλλους για τον τρόπο ζωής τους. Επικρίνω όλους μας”.

Τελικά είμαστε ό,τι τρώμε; Και πώς θα υλοποιούνταν άραγε μια ανάλογη καλλιτεχνική ιδέα στην Ελλάδα; Πάντως στο ερώτημα αν οι εν λόγω φωτογραφίες είναι τέχνη ή... trash, θα απαντούσαμε ότι μάλλον είναι το πρώτο...

9_7 Days of Garbage_ Jane and Sam 65687

5_7 Days of Garbage_Su#9C35E8

6_7 Days of Garbage_Mi#9D54A5

4_7_Days_Garbage_Chow Family 66189

3_7 Days of Garbage_Ro#9D54A0

11_7 Days of Garbage_Ha#9C3688

7_7_Days_Garbage_John 65314

1_7 Days of Garbage 57663

8_7 Days of Garbage_Ma#9D54A2

12_7 Days of Garbage_James 57765
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας