Τρέξιμο & απώλεια βάρους: 10 tips από τον personal trainer Eduardo Sierra Garcia

O Personal Trainer/Health & Wellness Coach του Ομίλου Asian Spa Ayurvedic & City Retreat(*), Eduardo Sierra Garcia, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμα μυστικά που αφορούν την υγεία του σώματος και της ψυχής μας.

Τρέξιμο & απώλεια βάρους

Το τρέξιμο και οι ευεργετικές ιδιότητές του στο σώμα μας έχει αποτελέσει αρχής γενομένης την δεκαετία του ’70, αντικείμενο αμέτρητων ερευνών οι οποίες επιβεβαιώνουν πως -με διαφορά- είναι το Νο1 άθλημα που επιτυγχάνει με τον πιο φυσικό τρόπο την απώλεια βάρους. Και το σημαντικότερο… με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο αργός ρυθμός τρεξίματος, δηλαδή η αξιοποίηση μόνο του 55-60% της αντοχής μας, τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου 15 με 30 λεπτά, εξασφαλίζει απώλεια βάρους, σύσφιγξη, γράμμωση αλλά και ψυχική υγεία.

Asian Spa(*) Healthy Tips:


TIP 1. Προθέρμανση & Stretching

Πάντα εκπλήσσομαι όταν βλέπω τους ανθρώπους να κάνουν stretching πριν ξεκινήσουν το τρέξιμο και όπως είναι φυσικό αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς θα γυρίσουν σπίτι τραυματισμένοι. Να θυμάστε πάντα ότι κάνουμε stretching μόνο αφότου οι μυς μας έχουν γυμναστεί. Γι’ αυτό παρακαλώ πολύ να ακολουθείτε πάντα την παρακάτω ακολουθία: Προθέρμανση, άσκηση, stretching. Ποτέ το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο τραυματισμών και μεγιστοποιείται τις επιδόσεις σας.

TIP 2 – Μοναχικό Vs Ομαδικού τρεξίματος

Οταν τρέχεις με ένα φίλο είναι πιο διασκεδαστικό, είναι αλήθεια. Αλλά όταν στόχος μας είναι η αυτοβελτίωση, είναι προτιμότερο να τρέχουμε με κάποιον που βρίσκεται στην ίδια ή σε καλύτερη φόρμα από εμάς για να παρασύρει ο ένας τον άλλο. Καλό είναι βέβαια, όταν πρόκειται να τρέξετε σε κάποια διοργάνωση, ν προπονείστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σόλο, για να συνηθίζετε στην αίσθηση.



TIP 3 – Τρέξιμο & σωματικός πόνος

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη πόνου. Αυτός που προέρχεται από τραυματισμό και ο «τυχαίος». Ο πρώτος επιδεινώνεται πάντα στη διάρκεια ή μετά την προπόνηση και μας προειδοποιεί ότι πρέπει να σταματήσουμε. Ο δεύτερος μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Συνήθως όμως συμβαίνει στα πρώτα λεπτά της προπόνησης και στη διάρκεια της προπόνησης σταδιακά υποχωρεί. Να έχετε υπόψη σας τα δύο αυτά είδη πόνου και να θυμάστε ότι πρέπει να σταματάτε την προπόνηση όταν πρόκειται για τραυματισμό.

TIP 4 – Τρέξιμο και μουσική

Η μουσική είναι μια εξαιρετική ιδέα για να κάνετε την άσκησή σας πιο διασκεδαστική. Ωστόσο, κάθε «νόμισμα» έχει δύο όψεις. Από την μια η μουσική μας κινητοποιεί και μας βοηθά να πιάνουμε τον στόχο, από την άλλη όμως καλύπτει κάτι πολύ σημαντικό. Τις πραγματική επαφή με αίσθηση της προσπάθειας. Η αναπνοή και ο δρασκελισμός είναι τα δύο πράγματα με τα οποία πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή. Προτείνω, μια φορά την εβδομάδα να προπονείστε χωρίς μουσική και με την προσοχή σας αποκλειστικά προσηλωμένη στις αισθήσεις σας. Η στοχοπροσηλωμένη άσκηση είναι πο αποτελεσματική.

TIP 5 – Τρέξιμο & συνήθειες

Για να λειτουργούμε αποτελεσματικότερα χρειαζόμαστε τις συνήθειες. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο. Οσο περισσότερες συνήθειες συνδέουμε με την προπόνησή μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η τήρηση ενός προγράμματος. Γεγονός το οποίο ισχύει κυρίως για τους πρωτάρηδες. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να δημιουργούμε συγκεκριμένες ρουτίνες άσκησης – ώρα, τόπος κοκ - οι οποίες με τον καιρό ενισχύουν την αφοσίωσή μας στην άσκηση.



TIP 6 - Ένταση ή Αντοχή?

Κανένας δρομέας δεν έχει εξειδίκευση είτε στην ένταση, είτε στην αντοχή. Τα πάντα είναι θέμα συνθηκών και προπόνησης. Ολοι όσοι είναι σε θέση να περπατήσουν (προσέξτε μιλώ για όλους...) είναι σε θέση να χτίσουν ένα καλογυμνασμένο σώμα με τακτική άσκηση. Για μένα τα πράγματα είναι απλά. Η επιλογή μακρινών ή κοντινών αποστάσεων είναι θέμα επιλογής, κοινώς προπόνησης. Επομένως, κάντε την επιλογή σας και απλώς... Ξεκινήστε

TIP 8 – Συμβουλές για την ημέρα του αγώνα

Αν πρόκειται να συμμετέχετε σε αγώνα, μια εβδομάδα πριν πρέπει να κάνετε δύο πράγματα. Αν είναι αγώνας μεγαλύτερος των 10 χλμ. η άσκηση θα πρέπει να είναι ήπια και τουλάχιστον 48 ώρες πριν τον αγώνα, για να είναι ξεκούραστοι οι μυς σας. Στη διάρκεια αυτών των 48 ωρών φάτε υδατάνθρακες τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να ενισχύσετε τους μυς με γλυκογόνο. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε μια ημέρα πριν τον αγώνα, κοιμηθείτε νωρίς και το πρωί φάτε ένα καλό πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον αγώνα.

TIP 9 – Ο εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός τρεξίματος είναι προσωπική υπόθεση. Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε... Τα παπούτσια όμως δεν χωράνε ούτε εκπτώσεις ούτε αυτοσχεδιασμό. Τα παπούτσια τρεξίματος είναι σαν τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Εχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Μην υποτιμήσετε ποτέ την σπουδαιότητά του. Προτιμήστε εξειδικευμένες μάρκες και ζητήστε την συμβουλή του ειδικού για να εξυπηρετήσετε την δική σας εξειδικευμένη ανάγκη.

TIP 10 – Τρέξιμο & νους


Δεν είναι πλέον μυστικό ότι μυαλό και σώμα είναι ένα. Και το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Οταν το σώμα θέλει να σταματήσει αλλά το μυαλό είναι δυνατό, τότε μπορείς να συνεχίσεις να τρέχεις. Οταν όμως το μυαλό αποφασίζει ότι «τελείωσε» δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει το σώμα. Γι΄αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας στη διάρκεια των προπονήσεων, επικεντρώνοντας την σκέψη μας στις αναπνοές, τον δρασκελισμό, τους μυς, περιορίζοντας κάθε αρνητική σκέψη που μας περιορίζει και δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε την προσπάθεια. Και μην ξεχνάτε το μυαλό είναι αυτό που αποφασίζει πότε έχει τελειώσει η άσκηση, ποτέ το σώμα.



(*)Tα Asian Spa Ayurvedic & City Retreats and Resorts λειτουργούν στα Ξενοδοχεία Athenaeum InterContinental στην Αθήνα, Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες, Vedema Resort και Mystique στην Σαντορίνη και ως ανεξάρτητες μονάδες στη Φιλοθέη και στην περιοχή Γουβιά στην Κέρκυρα (Για περισσότερες πληροφορίες: 211-4040115).

Πηγή: skai.gr