Άμεση η σχέση παρακεταμόλης-άσθματος

Την εμφάνιση άσθματος μπορεί να προκαλέσει η χορήγηση παρακεταμόλης σε μικρά παιδιά.

Τα παιδιά στα οποία χορηγείται παρακεταμόλη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα, σύμφωνα με μεγάλη παγκόσμια έρευνα, σε 200.000 παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών, σε 31 χώρες.

Η έρευνα ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο για το θέμα αυτό και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Άλλη ευρωπαϊκή έρευνα επιβεβαίωσε τη σχέση ανάμεσα στην τακτική χρήση παρακεταμόλης και του άσθματος.

Στην πρώτη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μωρά που έπαιρναν παρακεταμόλη ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα, όπως και μεγαλύτερα παιδιά που έπαιρναν παρακεταμόλη συχνά.

Η χρήση της επίσης σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο εκζέματος και ρινίτιδας.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η παρακεταμόλη είναι η αιτία άσθματος, όμως, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής Ρίτσαρντ Μπίσλι, του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Ν.Ζηλανδίας, αλλά αποτελεί λόγο για την αποφυγή της υπερβολικής χρήσης της. 

"Η παρακεταμόλη παραμένει το προτιμώμενο φάρμακο για ανακούφιση του πόνου και του πυρετού στα παιδιά" λέει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η παρακεταμόλη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ρουτίνα, αλλά μόνο για παιδιά με υψηλό πυρετό, πάνω από 38,5 βαθμούς".

 Η εξάπλωση της χρήσης παρακεταμόλης έχει συμβαδίσει με μια αύξηση του άσθματος παγκοσμίως εδώ και 50 χρόνια που το φάρμακο εμφανίσθηκε στην αγορά.

Σύμφωνα με τη νεά μελέτη, παιδιά πού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έπαιρναν παρακεταμόλη, έχουν αυξημένο κατά 46% κίνδυνο για εμφάνιση άσθματος και κατά 35% εκζέματος.

Όσα την έπαιρναν τον τελευταίο χρόνο, είχαν τόσο πιο αυξημένο κίνδυνο όσο πιο συχνή ήταν η χρήση του φαρμάκου.

Μια άλλη μελέτη, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Respiratory Journal" και είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί στοιχεία από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαίωσε τη σχέση ανάμεσα στην τακτική χρήση παρακεταμόλης και του άσθματος στους Ευρωπαίους ενηλίκους.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η παρακεταμόλη μειώνει το επίπεδο μιας αντιοξειδωτικής ουσίας στους πνεύμονες, της γλουταθειόνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο να προστατεύει τους αεραγωγούς από τις βλαβερές συνέπειες της περιβαλλοντικής μόλυνσης και του καπνίσματος.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας, που θα γίνει στο Βερολίνο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.gr