Η αρρώστια των φτωχών

Η πολιομυελίτιδα είναι μια οδυνηρή ασθένεια. Προκαλεί παράλυση, ενίοτε ακόμη και θάνατο, κυρίως στα νέα παιδιά. Δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχει όμως εμβόλιο, εδώ και μισό αιώνα.

Ο ιός έχει εξαλειφθεί σχεδόν παντού. Παραμένει όμως σε κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Ινδία και στη Νιγηρία.

Οι ειδικοί συναντώνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί παρά τα είκοσι χρόνια που πέρασαν και τα δισεκατομμύρια δολλάρια που διετέθησαν για τους μαζικούς εμβολιασμούς, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί πλήρως η νόσος. Ο ιός αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτικός απ' όσο φανταζόμασταν.

Για να εξαλειφθεί εντελώς η πολιομυελίτιδα, εκατομμύρια παιδιών θα πρέπει να εμβολιασθούν, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Ενίοτε, όπως στη Νιγηρία και το Πακιστάν, οι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες είναι καχύποπτοι και οι γονείς δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ο ιός αυτός δεν θα εξαφανισθεί έτσι απλά και ήσυχα. Πρέπει να γίνει μάχη μέχρις εσχάτων. Σε κάθε μέρος υπάρχουν διαφορετικές δυσχέρειες. Δεν είναι απλώς θέμα αριθμών: υπάρχει και η τεράστια κούραση, ο κόσμος κουράζεται. Η Ινδία και άλλες χώρες εμβολιάζουν 250 εκατομμύρια παιδιά πολλές φορές ετησίως. Για να διατηρούν με συνέπεια αυτήν τη δέσμευση για τον απαιτούμενο χρόνο, χρειάζεται πολύ μεγάλη βοήθεια.

Πέρυσι τα κρούσματα πολιομυελίτιδας στην Ινδία αυξήθηκαν. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα ιδρύματα που προσφέρουν αρωγή δεν επαρκούν για την πάταξη του ιού. Εξ ου και στη συνάντηση της Γενεύης συμμετέχουν όλοι όσοι μπορούν να συμβάλουν στην υπερπήδηση των εμποδίων.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC