Όχι στην εκμετάλλευση ασθενών

Ακόμα και κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα, ενδέχεται να εγκυμονεί η χρήση φύλλων ελιάς, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κλινική μελέτη, ούτε βιβλιογραφική αναφορά που να επιβεβαιώνει ότι τα φύλλα ελιάς έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι η εκμετάλλευση των ασθενών με καρκίνο είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς είναι πιθανό οι πάσχοντες να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και να εγκαταλείψουν την ενδεικνυόμενη από τους υπεύθυνους γιατρούς θεραπευτική αγωγή.

Από την πλευρά του το ΕΣΡ απευθύνει συστάσεις προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, συνιστώντας:

- να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο παρουσίασης φυσικών προϊόντων που φέρονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, αποφεύγοντας τη δημιουργία υπέρμετρης ελπίδας ή σύγχυσης στο κοινό.
- Να μη χρησιμοποιούν τη λέξη φάρμακο για προϊόντα που δεν έχουν χαρακτηριστεί έτσι, από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές,
- Να συνοδεύουν τυχόν αναφορές σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες, καθώς και στα αποτελέσματα αυτών, με σαφή μνεία στα επιμέρους στοιχεία τους και
- εφόσον πρόκειται για επιστημονικώς εριζόμενα ζητήματα, να φροντίζουν για την παρουσίαση όλων των απόψεων και να μνημονεύουν τις ακριβείς επιστημονικές ιδιότητες των συμμετεχόντων στις οικείες εκπομπές.

Ερώτηση Κουβέλη. Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Επικράτειας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το θέμα με τη χρήση φύλλων ελιάς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις υστερίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ένα δίκτυο εμπορικής κερδοσκοπίας με τα φύλλα ελιάς.

Ο κ. Κουβέλης ρωτά τους υπουργούς ποιά είναι η θέση τους αναφορικά με το θέμα και σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να ενημερωθεί επίσημα από την πολιτεία η κοινή γνώμη και να προστατευθούν ασθενείς και καταναλωτικό κοινό.
Πηγή: skai.gr