Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας δεν σταματάει με την εμμηνόπαυση

Καλή ποιότητα ζωής και ενεργή σεξουαλική ζωή, μπορεί να έχει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση, αρκεί να ξεφύγει από ταμπού και προκαταλήψεις και να απευθυνθεί σε ειδικό.

Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν οι μισές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν προβλήματα με το σεξ, αλλά μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 20% τολμά να το εκμυστηρευτεί στον γιατρό. Από την άλλη, επιστήμονες που συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθήσεων του Γυναικείου Κατώτερου Ουρογεννητικού Συστήματος και της Περιοχής του Πρωκτού, έστειλαν αισιόδοξο μήνυμα για τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας στην εμμηνόπαυση με τις νέες τεχνικές.

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, οι ειδικοί επιστήμονες τόνισαν ότι οι νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις αποκαθιστούν προβλήματα όπως είναι η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου που έχουν επίπτωση στη σεξουαλική ζωή των γυναικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους γιατρούς με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο.

Υπερβολική καθαριότητα και λάθος ρούχα

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν επίσης σ ένα μεγάλο ποσοστό προβλημάτων στην "ευαίσθητη περιοχή", τα οποία αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις και διαταραχές στην κολπική χλωρίδα, που οφείλονται σε υπερβολική καθαριότητα με αντισηπτικά. Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος των γυναικών αφορά το ντύσιμο με συνθετικά υλικά, νάιλον εσώρουχα, καλσόν, ακατάλληλα ρούχα γυμναστικής κλπ. Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών εκδηλώνεται ένα σύνδρομο με χρόνιο και επίμονο άλγος στο αιδοίο που καθιστά βασανιστική τη ζωή της γυναίκας και αδύνατη τη σεξουαλική επαφή.

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τα όπλα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη (εμβόλιο, HPV τεστ κλπ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ένα ποσοστό 90% έως 100% των κοριτσιών θα «κολλήσουν» στη ζωή τους κάποιους από τους ιούς των κονδυλωμάτων (HPV), αλλά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (1-3%) θα δημιουργηθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

«Η χρησιμοποίηση μοριακών τεχνικών από τα εργαστήρια φαίνεται ότι δίνει σήμερα τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα όσο αφορά την δυνατότητά μας να διαγνώσουμε όλες τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη γονιμότητά τους. Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ συναφών ειδικοτήτων θεωρείται σήμερα ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας» ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αλέξανδρος Μορτάκης, μαιευτήρας γυναικολόγος.
Πηγή: skai.gr