ΥΓΕΙΑ


Χάπια ιωδίου κατά της πυρηνικής ενέργειας

Μόλις 70 χλμ. απέχει η πόλη του Άαχεν από τον βελγικό πυρηνικό σταθμό Τιάνζ. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την ασφάλεια της περιοχής για αυτό και οι αρχές τους διαθέτουν προληπτικά χάπια ιωδίου για την περίπτωση ατυχήματος.

 
Συχνά οι κάτοικοι του Άαχεν αισθάνονται άβολα στην ίδια τους την πόλη εξαιτίας της εγγύτητας με τον βελγικό πυρηνικό σταθμό της Τιάνζ, στα γερμανοβελγικά σύνορα. Τμήματα του πυρηνικού εργοστασίου είναι πάνω από 40 ετών. Ένα από τα παλαιότερα αντικαταστάθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια. Στο μεταξύ τα τελευταία χρόνια πλήθος δημοσιευμάτων ανέφεραν ότι κάποιοι από τους ενεργούς αντιδραστήρες εμφανίζουν ανησυχητικές οπές στο εξωτερικό κέλυφός τους. Οι τοπικές αρχές του Άαχεν λαμβάνουν πλεόν προληπτικά μέτρα. Μάλιστα οι πολίτες μπορούν από σήμερα να παραγγέλνουν δωρεάν ταμπλέτες ιωδίου για την περίπτωση που συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα.

Προληπτικό μέτρο που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό

Τα ιωδιούχα χάπια είθισται να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους που πληρούν συγκεκριμένους όρους ασφαλείας. Χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο όπως αναφέρι ο Μάρκους Κρέμερ από το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Άαχεν, οι δημοτικές αρχές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα χάπια αυτά υπό το ισχύον καθεστώς δεν θα μπορούσαν να χορηγηθούν άμεσα σε περίπτωση ατυχήματος στο Τιάνζ. Τα χάπια αυτά προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εμφάνιση καρκίνου λόγω έκθεσης σε ραδιενεργό ακτινοβολία. Στις κατηγορίες υψίστου κινδύνου συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού και γενικότερα ο πληθυσμός κάτω των 45 ετών. Σε αυτές τις κατηγορίες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μεγάλος.

Ο Μ. Κρέμερ αναφέρει ότι οι αρχές του Άαχεν έχουν επίγνωση ότι το μέτρο αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. «Προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί ως προς τον τρόπο που μεταδίδουμε στον κόσμο την όποια πληροφορία. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, απλώς δεν θέλουμε κι εμείς να ρισκάρουμε», επισημαίνει ο ίδιος. Πράγματι πάντως η ευρύτερη περιοχή ζει εδώ και χρόνια με το φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος. Ομάδες ακτιβιστών δεν σταματούν πότε να διαδηλώνουν, ενώ μέσα στο καλοκαίρι κάτοικοι της περιοχής σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στο δρόμο μεταξύ Άαχεν και Τιάνζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρκούν τα χάπια ιωδίου;

Όμως στην πράξη τα χάπια ιωδίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία στους πολίτες σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Σύμφωνα με τον Χανς Γιόζεφ Αλελάιν, ειδικό σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μαζικά μέτρα προστασίας των πολιτών έναντι ενός τέτοιου ενδεχόμενου. «Πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο φόβος πυρηνικού ατυχήματος είναι αβάσιμος. Ωστόσο σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση απαιτούνται αποθέματα σε νερό και τρόφιμα, φάρμακα και βιταμίνες, ειδικά υλικά για την μόνωση των σπιτιών», σημειώνει ο ίδιος.

Πόσο ρεαλιστικός είναι πράγματι ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στον βελγικό σταθμό; Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνων της Βιέννης, είναι αυξημένος, ακόμη και για το Άαχεν της Γερμανίας. Μάλιστα οι ειδικοί τον τοποθετούν στην ίδια κλίματα με το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τα εν λόγω ερευνητικά πορίσματα για την ώρα μη επαρκή και ως εκ τούτου ακατάλληλα για εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων. 
Νέο σύστημα για την παροχή γυαλιών εγκαινιάζει ο ΕΟΠΥΥ
Πλέον οι ασφαλισμένοι του οργανισμού θα μπορούν να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως και άλλα οπτικά είδη χωρίς...
16.01.2018, 13:03
Αντρες ψυχραιμία: Το ποδήλατο δεν βλάπτει τη σεξουαλική σας υγεία
Παρά τους φόβους πολλών ανδρών, το ποδήλατο δεν κάνει κακό στη σεξουαλική ή στη ουρολογική λειτουργία ενός...
15.01.2018, 12:14
Πλυντήριο ρούχων πηγή βακτηρίων
Τα πλυντήρια ρούχων των σπιτιών μπορεί να καθαρίζουν τα ρούχα και τα ίδια να λάμπουν, ιδίως αν είναι...
15.01.2018, 11:02
Βρεφικό γάλα: Κρούσμα σαλμονέλας και στην Ελλάδα
Η πολυεθνική Lactalis, με έδρα τη Γαλλία, ανακάλεσε τον Δεκέμβριο όλα τα προϊόντα που προέρχονταν από το...
12.01.2018, 20:43
Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία» συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό
To Σάββατο 20 Ιανουαρίου, φέρνουμε στο «Όλοι Μαζί Μπορούμε», τα φάρμακα που δε χρειαζόμαστε.
12.01.2018, 16:27
Το σβήνουν; Ραγδαία μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια
Οι Έλληνες εκφράζουν θυμό και θεωρούν πολιτιστική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου
12.01.2018, 16:25
Τα κατοικίδια μας κινδυνεύουν από την κατανάλωση ωμού κρέατος όσο και εμείς
Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων...
12.01.2018, 11:13
Παγκόσμια διάκριση για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το ΕΚΠΑ μέσω της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής (Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών)...
11.01.2018, 22:02
Βρετανοί γιατροί προς Μέι: Ασθενείς πεθαίνουν λόγω έλλειψης προσωπικού
Οι γιατροί επισημαίνουν με επιστολή τους ότι πάνω από 120 ασθενείς την ημέρα εξετάζονται από γιατρούς στους...
11.01.2018, 15:29
Θετικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής ακόμα και με τα κατεψυγμένα έμβρυα
Τα νέα ευρήματα μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να εμφυτεύουν μόνο ένα έμβρυο κάθε φορά, μειώνοντας έτσι...
11.01.2018, 11:14

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 18  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)