34 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης - Σε επιφυλακή όλοι οι φορείς

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τη γρίπη στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ένα παιδάκι 4 ετών.

Ενδεικτικό της αυξημένης, σε σχέση με πέρυσι, επιθετικότητας του ιού είναι ότι από την Παρασκευή καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα γρίπης, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο 6 άνθρωποι κατέληξαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν τον ιό Η1Ν1.

"Δεν υπάρχει αυξητική τάση στο κομμάτι της θνησιμότητας είναι στα συνηθισμένα επίπεδα και δεν υπάρχει διαφοροποίηση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες" διαβεβαίωσε πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως τόνισε ο λοιμοξιωλόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας "έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα η φετινή περίοδος όσον αφορά το νεαρότερο της ηλικίας των σοβαρών περιστατικών σε σχέση με πέρυσι που είχαμε μία μέση ηλικία της τάξεως των 67 ετών φέτος έχουμε μία μέση ηλικία της τάξης των 55 ετών. Κατά τεκμήριο όμως είναι άνθρωποι υψηλού κινδύνου και άνθρωποι που είναι ανεμβολίαστοι."

Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να κάνουν ακόμα και τώρα το εμβόλιο, καθώς μόλις ένα 10% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ένα 15% του γενικού πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στην εντατική 97 άτομα, ενώ συνολικά από την έναρξη της επιδημίας στα τέλη Δεκέμβρη έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 177 άνθρωποι, 10 από τους οποίους ήταν παιδιά. Με την έξαρση της γρίπης από τον Ιανουάριο η ζήτηση για κλίνες εντατικής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για άνοιγμα των 200 κλειστών -λόγω της έλλειψης προσωπικού- κρεβατιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική.

"Η λίστα αναμονής
για τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος είναι από 40 έως 50 άτομα. Υπάρχουν και κάποιες μέρες βέβαια που έχουμε ξεπεράσει το νούμερο 60" τόνισε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Προκειμένου να ανοίξουν επιπλέον κλίνες, αναμένεται το αργότερο μέχρι το Μάρτιο να τοποθετηθούν στις μονάδες εντατικής 400 νοσηλευτές και 100 γιατροί.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη - skai.gr