Το μεταναστευτικό στην 1η Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων

Το μεταναστευτικό απασχόλησε σήμερα την η 1η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι εκπρόσωποι Φαρμακευτικών Συλλόγων 18 Ευρωπαικών χωρών, συνυπέγραψαν δήλωση όπου καλούν την ΕΕ να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί και να αναλάβει δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάλιστα προβλήθηκε στην αίθουσα η τραγική εικόνα του πνιγμένου παιδιού που ξέβρασε η θάλασσα στα τουρκικά παράλια, προκαλώντας σοκ στους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος, μίλησε για ένα κεντρικό πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, σημειώνοντας ότι η εικόνα του παιδιού θα πρέπει να αφυπνίσει συνειδήσεις. Επανέλαβε ότι ο ΠΦΣ έχει δώσει οδηγίες στους φαρμακοποιούς στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά να συνδράμουν όσο μπορούν, τους μετανάστες, παρόλο που όπως είπε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, λειτουργούν κάτω από ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Στην ανεξαρτησία των φαρμακοποιών ώστε η φαρμακευτική περίθαλψη να παραμείνει κοινωνική παροχή και όχι επιχειρηματική επιδίωξη, αναφέρεται η δεύτερη δήλωση που υπεγράφη. Οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί ζητούν από την ΕΕ την κοστολόγηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών και τον ορισμό αυστηρού πλαισίου για την πώληση φαρμάκων εξ αποστάσεως. Τονίζεται ιδιάτερα η ασφάλεια των φαρμάκων που την εγγυάται όπως σημειώνουν, η πώληση μόνο από φαρμακοποιό.

Και τα δυο ψηφίσματα θα διαβαστούν στη Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών στις 18 Νοεμβρίου.
Πηγή: skai.gr