Πάνω από 1 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κράτη μέλη δέσμευσαν πάνω από 1δις ευρώ για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα από τον στόχο που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει 1δισ. ευρώ βοήθειας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Στο μεταξύ, η Κομισιόν μαζί με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία, ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής προτάσεων ύψους 280 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της έρευνας και μελλοντικών παρόμοιων επιδημιών.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει να βρεθεί λύση στον Έμπολα», είπε ο Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Carlos Moedas.

«Με αυτή την χρηματοδότηση από το Horizon 2020 και των βιομηχάνων εταίρων μας, ενισχύουμε την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα σώσουν ζωές σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έστειλε επίσης περισσότερη υλική βοήθεια για το διεθνές ανθρωπιστικό προσωπικό και τις πληγείσες χώρες.

Ένα ολλανδικό πλοίο απέπλευσε χθες από την Ολλανδία, φορτωμένο με ασθενοφόρα, κινητά νοσοκομεία, εργαστήρια και άλλο εξοπλισμό.

Τον εξοπλισμό παρείχαν εννέα κράτη μέλη: Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες, η Ρουμανία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η UNICEF. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συντονίζει τη λειτουργία.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, θα επισκεφθεί τις χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr