ΕΟΠΥΥ: Χρεώσεις για γυναικολογικά περιστατικά σε... άνδρες από ιδιωτικές κλινικές!

Σημεία και τέρατα αποκάλυψε έλεγχος ο έλεγχος των χρεώσεων για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές για το έτος 2013.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν χ
ρεώσεις για γυναικολογικά περιστατικά σε... άνδρες, χρεώσεις για εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 60 ετών και σε παιδιά κάτω των 10 ετών, καθώς και χρεώσεις για νοσηλεία ενηλίκων σε μονάδες εντατικής νεογνών(!) 

Αναλυτικά, ελέγχθηκαν
 444.041 περιστατικά κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών εκ μέρους των ελεγκτών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πρόκειται για χρεώσεις μη επαρκώς αιτιολογημένες. Εξάλλου, εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρών, και πρόκειται είτε για δαπάνες μη συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε για άλλες που έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς.

Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές βρήκαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο και χρεώσεις για εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν, ή πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο.

Το πόρισμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφορά χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης, σε ποσοστό 91% επί του συνόλου των χρεώσεων. Για το υπόλοιπο 9% η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο μήνα, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα.

Πηγή: skai.gr