Ανακοίνωσε μειώσεις στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών το υπουργείο Υγείας

Σε μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίες φτάνουν στο 2% για τα φάρμακα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, είπε ότι «είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει» ανακοινώνοντας τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19%.

Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.
Aυτό «ρίχνει» το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους έχουν ετήσιο τζίρο 770 εκατ ευρώ και η διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θεωρείται από το υπουργείο υγείας ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες από τη μείωση του ποσοστού κέρδους.

Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ συνεδρίασε ο ΠΦΣ και κατήγγειλε - όπως είπε - την τακτική του νέου υπουργού υγείας κ. Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.

Ο ΠΦΣ καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΦΣ σημειώνει ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται :
• Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους
• Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
• Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες , σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
• Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
• Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, για τις αποφάσεις του υπουργείου υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόϊκας για τον κλάδο.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη, Newsdesk ΣΚΑΪ - ΑΜΠΕ