Περισσότερες από 10.000 επιπλέον αυτοκτονίες σε ΕΕ και Αμερική κατά την κρίση

Περισσότερες από 10.000 επιπλέον αυτοκτονίες καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κατά τα χειρότερα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychiatry.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι αυτοκτονίες «έχουν αυξηθεί αξιοσημείωτα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, και συμπεραίνουν πως χώρες που επενδύουν σε ενεργά προγράμματα για την ανακούφιση της αγοράς εργασίας μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονιών.

Το μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσαν οι άνδρες, όπου η αύξηση των αυτοκτονιών ήταν τετραπλάσια σε σχέση με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο όγκος των αυτοκτονιών μειωνόταν σταθερά επί αρκετά χρόνια έως το 2007, οπότε και καταγράφηκε απότομη αύξηση της τάξης του 6,5%. Το αυξημένο επίπεδο αυτοχειριών παρέμεινε έως το 2011.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε επιπλέον 7.950 αυτοκτονίες στα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. που μελετήθηκαν σε σχέση με τον αριθμό που θα υπήρχε αν είχαν διατηρηθεί οι προ κρίσης ρυθμοί μείωσης των αυτοκτονιών.

Παραπλήσια είναι τα συμπεράσματα για τον Καναδά, όπου η μείωση των αυτοχειριών που παρατηρούταν έως το 2007 ανατράπηκε από αύξηση 4,5% μεταξύ 2007 και 2010.

Κατά την ίδια τετραετία, οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8%. Όμως, σε αντίθεση με τον Καναδά και την Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν οι ίδιοι τη ζωή τους αυξανόταν στις ΗΠΑ και πριν από την κρίση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ