Λανθασμένη ενδέχεται να είναι η υπολογιστική κλίμακα χορήγησης στατινών για την χοληστερίνη

Την εβδομάδα που πέρασε οι μεγαλύτερες οργανώσεις καρδιακής υγείας των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα μια νέα σειρά οδηγιών για τον περιορισμό των επιπέδων της χοληστερίνης.

Ταυτόχρονα έδωσαν στη δημοσιότητα νέα διαδικτυακή υπολογιστική κλίμακα η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τους γιατρούς να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τις διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις οποίες μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να περιορίσουν τη χοληστερίνη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η υπολογιστική κλίμακα υπερεκτιμά τον κίνδυνο σε τέτοιο σημείο, που θα ήταν πιθανό να συνταγογραφηθούν στατίνες, τα φάρμακα δηλαδή κατά της χοληστερίνης, σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται.

Αποτέλεσμα της θύελλας που προκλήθηκε είναι η έκκληση του πρώην προέδρου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας να αποσυρθούν οι νέες οδηγίες για τον περιορισμό της χοληστερίνης. «Είναι σοκαριστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Στίβεν Νίσεν, επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Κλίβελαντ Κλίνικ. «Οφείλουμε να σταματήσουμε και να αναθεωρήσουμε την προσέγγισή μας προτού εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα».

Αγνωστο τι πρέπει να πράξουν οι ασθενείς όσον αφορά τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης μετά την αποκάλυψη περί λανθασμένης υπολογιστικής κλίμακας κινδύνου.

Το πρόβλημα προκάλεσε πραγματική θύελλα κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο στο Ντάλας. Επειτα από έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας ανακοίνωσαν πως, παρότι η νέα κλίμακα πόρρω απέχει του να είναι τέλεια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ορθή κατεύθυνση και οι οδηγίες που εκδόθηκαν καθιστούν σαφές ότι ο ιατρός και ο ασθενής πρέπει να συζητήσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθήσουν αντί να βασιστούν τυφλά σε μια μέθοδο υπολογισμού.

Ο δρ Σίντνεϊ Σμιθ, πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε τις νέες οδηγίες, επισήμανε ότι η νέα υπολογιστική κλίμακα θα επανεξετασθεί προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αναγκαίο να γίνουν μεταβολές.

Τα προβλήματα της κλίμακας εντοπίστηκαν από δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τον δρα Πολ Μ. Ρίντκερ και τη δρα Νάνσι Κουκ. Τα συμπεράσματά τους πρόκειται να δημοσιευθούν σε κύριο άρθρο της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι για τη δημιουργία της κλίμακας χρησιμοποιήθηκαν ως σημεία αναφοράς στοιχεία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πριν από δέκα χρόνια όταν ο κόσμος κάπνιζε περισσότερο και πάθαινε καρδιακή προσβολή σε μικρότερη ηλικία.

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η νέα υπολογιστική κλίμακα υπερεκτίμησε τον κίνδυνο κατά 75% έως 150%. Παραδείγματος χάριν, ένας άνδρας που διέτρεχε κίνδυνο της τάξης του 4% εμφανιζόταν να διατρέχει κίνδυνο 8%. Στην πρώτη περίπτωση δεν χρειαζόταν να λάβει θεραπεία καθώς, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί σε όσους διατρέχουν κίνδυνο μεγαλύτερο του 7,5%.

Οπως τονίζει ο δρ Πίτερ Λίμπι, επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακής Υγείας στο Brigham and Women’s Hospital, πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία εναντίον της αξιοπιστίας, ενώ μέχρι την Κυριακή παρέμενε άγνωστο τι πρέπει να πράξουν ιατροί και ασθενείς.
Πηγή: Gina Kolata - The New York Times - via kathimerini.gr