Μετά τα δακτυλικά, τώρα και αποτυπώματα εκπνοής

Μετά τα ορατά δακτυλικά αποτυπώματα, έρχονται τώρα τα αόρατα «αποτυπώματα» της εκπνοής, που καθιστούν τον κάθε άνθρωπο εξίσου μοναδικό σε σχέση με όλους τους άλλους. Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκπνοή κάθε ανθρώπου αφήνει ένα ιδιαίτερο χημικό «αποτύπωμα», που θα μπορούσε να προειδοποιεί έγκαιρα για μια υφέρπουσα πάθηση, που ακόμα δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Τέτοια αποτυπώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ιατρικές διαγνώσεις, όπως συμβαίνει με το αίμα και τα ούρα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για τον άμεσο έλεγχο αντι-ντόπινγκ ή για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει δοθεί η σωστή δόση αναισθητικού σε έναν ασθενή. Η μη επεμβατική και άμεση λήψη του αποτυπώματος της εκπνοής αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και δείχνει ότι η νέα μέθοδος συνιστά μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το μέλλον, ιδίως καθώς η λεγόμενη «προσωποποιημένη» ιατρική κερδίζει διαρκώς έδαφος διεθνώς.

Τα «αποτυπώματα» αυτά (πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες) μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Παρόλο όμως που κάθε δείγμα εκπνοής του ίδιου προσώπου διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια όμοια και απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», διακριτή για τον καθένα και αρκετή για να τον ταυτοποιήσει. Παράλληλα, κάθε ασθένεια φαίνεται πως έχει τη δική της διακριτή χημική «υπογραφή».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το BBC και το "Science", ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Η συσκευή έδειξε ότι μπορεί άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, να δημιουργήσει τη χημική «υπογραφή» της εκπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον μια τέτοια τεχνική θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αποκαλύπτει αμέσως ποια φάρμακα έχει πάρει ένας άνθρωπος ή τους βιοδείκτες διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το άσθμα. Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται στα ιατρεία κάθε γιατρού, καθώς και για τον έλεγχο αντι-ντόπινγκ, χωρίς καν να χρειάζεται να στέλνονται τα δείγματα των αθλητών σε εργαστήριο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιές ουσίες περιέχει η αναπνοή», ανέφερε ο δρ Ζενόμπι.
Όμως, όπως είπε, για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της εκπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα σχετικά όργανα μέτρησης.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία δείτε ΕΔΩ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr