ΕΟΦ: Δεν υπάρχει κίνδυνος για δημόσια υγεία, παρά τις αποσύρσεις φαρμάκων

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφορικά με το θέμα των ελλείψεων και των αποσύρσεων φάρμακων απο την ελληνική αγορά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγειά.

Παρά ταύτα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποσύρσεις, η κατάσταση το 2012 επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2011, καθότι το προηγούμενο έτος αποσύρθηκαν 203 σκευάσματα από την ελληνική αγορά (έναντι 99 το 2011). Σημειώνεται πως 25 από τα προϊόντα που αποσύρθηκαν χαρακτηρίζονται «μοναδικά», ενώ τρία είναι «αναντικατάστατα», με τον ΕΟΦ να αναφέρει πως έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασία έκτακτης εισαγωγής.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι αποσύρσεις «οφείλονται κυρίως στο γεγονός των χαμηλών τιμών που έχουν λάβει τα φάρμακα στη χώρα μας», σημειώνοντας ωστόσο πως οι «μειώσεις των τιμών ήταν αναγκαίες για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

Στο «μέτωπο» των ελλείψεων, ο ΕΟΦ έχει προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, επιβολή κυρώσεων σε φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση προϊόντων και ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομης εξαγωγικής δραστηριότητας.

Βασική αιτία των ελλείψεων «αποτελεί η οικονομική κρίση που λόγω έλλειψης ρευστότητας και περιορισμού των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών – φαρμακαποθηκών – φαρμακείων, ζητήματα για τα οποία ο ΕΟΦ δεν έχει σχετική αρμοδιότητα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ