Αλαλούμ με την επέκταση συνταγογράφησης των γενοσήμων

Στην επέκταση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σε όλα τα σκευάσματα που διαθέτουν γενόσημα προχώρησε από σήμερα αιφνιδιαστικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης που έγινε μετά από τις πιέσεις της Τρόικας, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, είναι οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν πιό ακριβά τη συμμετοχή τους στο κόστος της δαπάνης στην περίπτωση που δεν επιλέξουν το φθηνό σκεύασμα της κατηγορίας φαρμάκων που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, καταρτίστηκε από τον ΕΟΦ κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν σε δραστικές ουσίες, και στον οποίο προστέθηκαν οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα. Σημειώνεται ότι η τιμή αναφοράς είναι ουσιαστικά η τιμή του φθηνότερου σκευάσματος κάθε κατηγορίας (γενόσημο ή φάρμακο που έχει λήξει η πατέντα του). Ο γιατρός συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και το αντίστοιχο εμπορικό σκεύασμα. Σε περίπτωση συνταγογράφησης σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ασφαλισμένος εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή του επιβαρύνεται και από την διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς. Ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει σχετικά τον ασφαλισμένο, ενώ η επιπλέον επιβάρυνση αναγράφεται και στην εκτύπωση της ηλεκτρονικής συνταγής.

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε μόνο για δέκα δραστικές ουσίες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απροειδοποίητα προχώρησε στην επέκτασή του και είναι ενδεικτικό ότι οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν σχετικά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που απευθύνθηκαν στα φαρμακεία να αιφνιδιαστούν αφού βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τη δραστική ουσία:

«Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της φθηνότερης δραστικής ουσίας που εφαρμόζεται από σήμερα, είναι ένα μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον οργανισμό χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς.

Σε συνδυασμό με την άμεση μείωση των τιμών που θα υπογράψουμε τις προσεχείς ημέρες, αλλά και την υπογραφή του νέου καταλόγου της θετικής λίστας και με την διείσδυση των γεννοσήμων, όπως προκύπτει από την συνταγογράφηση από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, καθώς και με την υπογραφή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μέσα στον Οκτώβρη, θα έχουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δις ευρώ».
Πηγή: Πηγή: Kathimerini.gr - Της Πέννυς Πουλουντζά