Ασφαλές το αλκόολ με μέτρο στην αρχή εγκυμοσύνης

Έρευνα σε πεντάχρονα παιδιά κατέδειξαν ότι η χαμηλή ή μέτρια ποσότητα αλκόολ που κατανάλωναν οι μητέρες τους στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με την πρόκληση προβλημάτων στην υγεία τους σύμφωνα με τους ερευνητές. Έρευνα που διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γυναικολογίας BJOG, αναφέρει ότι ένα έως οκτώ ποτήρια την εβδομάδα δεν δημιουργούν κινδύνους.

Το πολύ αλκόολ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με την αποβολή, το σύνδρομο αλκόολ στο έμβρυο και το χαμηλό βάρος γέννησης. Δανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πέντε έρευνες επάνω στην κατανάλωση αλκόολ κατά την εγκυμοσύνη.

Περισσότερες από 1.600 έγκυες πήραν μέρος, οι οποίες επιλέχθηκαν σε προγεννητική επίσκεψη. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιπτώσεις του αλκόολ στο IQ παιδιών ηλικίας 5 ετών, όσον αφορά στη συγκέντρωση και στον αυτοέλεγχο. Δεν υπήρχαν διαφορές στα αποτελέσματα των παιδιών, που οι μητέρες τους έπιναν ένα έως τέσσερα ποτήρια την εβδομάδα ή πέντε έως οκτώ ποτήρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έπιναν καθόλου.

Ωστόσο, από το ένατο ποτό κι επάνω παρατήρησαν στα παιδιά χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Ο δρ O’ Brien τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση δεν επηρεάζει τα παιδιά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρετανίδες πρέπει να το χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για να καταναλώσουν περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ποσότητες.
Πηγή: skai.gr