Μεταμοσχεύσεις κυττάρων βελτιώνουν την όραση των ποντικιών

Ομάδα βρετανικών επιστημόνων κατόρθωσε να αποκαταστήσει την όραση τυφλών ποντικιών μεταμοσχεύοντας στα μάτια τους κύτταρα-φωτοδέκτες. Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης πολλών εκφυλιστικών οφθαλμολογικών παθήσεων.

Η μελέτη διενεργήθηκε από το προσωπικό του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College London (UCL). Σκοπός των ερευνητών ήταν να τοποθετήσουν κύτταρα από νεαρά, υγιή ποντίκια σε ενήλικα ποντίκια που έπασχαν από έλλειψη όρασης στο σκοτάδι.

Κατά τα πειράματα μεταμοσχεύτηκαν ανώριμα ραβδοειδή φωτοδεκτικά κύτταρα. Τα εν λόγω κύτταρα βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και είναι υπεύθυνα για την όραση σε συνθήκες μερικού σκότους.

Έπειτα από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, περίπου το 17% των μοσχευμάτων είχε δημιουργήσει τις απαραίτητες νευρικές συνδέσεις προκειμένου να μπορεί να στείλει οπτικές «πληροφορίες» στον εγκέφαλο.

Επιθυμώντας να διαπιστώσουν τυχόν βελτίωση στην όραση των ενήλικων ποντικιών, οι μελετητές τα υπέβαλαν σε μία δοκιμασία. Τοποθέτησαν τα πειραματόζωα σε έναν αμυδρά φωτισμένο και μερικώς πλημμυρισμένο λαβύρινθο. Τα ποντίκια που είχαν δεχτεί επιτυχώς τα μοσχεύματα μπόρεσαν να αντιληφθούν μία οπτική ένδειξη που καταδείκνυε μία κρυμμένη αποβάθρα. Η εν λόγω αποβάθρα αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο από το λαβύρινθο.

Αντίθετα, ποντίκια που δεν είχαν το πλεονέκτημα των μεταμοσχεύσεων βρήκαν την αποβάθρα κατά τύχη, αφότου εξερεύνησαν επί πολλή ώρα τον λαβύρινθο.

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι μεταμοσχευμένα φωτοδεκτικά κύτταρα μπορούν να ενταχθούν επιτυχώς στο υπάρχον κύκλωμα του αμφιβληστροειδούς και πραγματικά να βελτιώσουν την όραση», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Robin Ali. «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε την επιτυχία με φωτοδέκτες που προέρχονται από εμβρυακά βλαστοκύτταρα, προχωρώντας τελικά σε δοκιμές με ανθρώπους», κατέληξε.

Η απώλεια φωτοδεκτών είναι υπαίτια για την απώλεια όρασης στην περίπτωση πολλών ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους. Παραδείγματα αποτελούν η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η τύφλωση που απορρέει από το διαβήτη και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Πηγή: Συντάκτης: Fergus Walsh (BBC), Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος