Ασφαλέστερες αλλά ακριβότερες οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις

Οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις, επιτρέπουν τη μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και ο κίνδυνος θανάτου, είναι πολύ μικρότερος όμως είναι ακριβότερες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters oι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιμ Χου του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό ουρολογίας Journal of Urology, σύγκριναν για την ίδια πάθηση τις ρομποτικές επεμβάσεις, με άλλες πιο συμβατικές χειρουργικές μεθόδους και διαπίστωσαν ότι είναι μεν πιο ασφαλείς, όμως το κόστος για τον ασθενή μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες δολάρια μεγαλύτερο.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές, καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας που έχει εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων μεγαλύτερης ακριβείας.

Συγκεκριμένα η ρομποτική αφαίρεση του προστάτη κοστίζει περίπου 10.000 δολάρια, δλδ περίπου 1.100 δολάρια περισσότερα από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Πηγή: skai.gr