Μειώνεται το κάπνισμα στο σπίτι

Ο νόμος κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που έχουν υιοθετήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, είχε ως συνέπεια να περιορίσουν αρκετοί καπνιστές το τσιγάρο ακόμη και στο σπίτι τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούτε Μονς του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα ελέγχου του καπνίσματος Tobacco Control, μελέτησαν τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε χιλιάδες καπνιστές σε Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Βρετανία.

Διαπίστωσαν ότι αρκετοί καπνιστές επηρεάστηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να ελαττώσουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους και όχι μόνο στους χώρους εργασίας, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι, αυξήθηκε κατά 17% στην Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία. Ο συνολικός αριθμός τσιγάρων που ένα άτομο καπνίζει καθημερινά, είτε σε δημόσιο χώρο, είτε στο σπίτι του, μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις παραπάνω χώρες, με εξαίρεση τη Γαλλία.

Η έρευνα έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει ιδιαίτερα όσους καπνιστές ήδη είχαν πρόθεση να κόψουν το κάπνισμα και αναζητούσαν «στήριγμα». Αυτή η κατηγορία καπνιστών είναι κυρίως που περιορίζει ή κόβει το τσιγάρο και στο σπίτι τους, ιδίως αν έχουν παιδί και δεν θέλουν να υφίσταται παθητικά τον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το τσιγάρο οφείλεται για περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2011, μεταξύ των οποίων είναι και 600.000 παθητικοί καπνιστές. Οι θάνατοι από τον καπνό αναμένεται να φθάσουν τα 8 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030.


Πηγή ygeiaonline.gr
Πηγή: skai.gr