Όχι στις μπριζόλες πριν την εγχείρηση

Οι ερευνητές υπό τον καθηγητή Βάι Πενγκ του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δύο κατηγορίες ποντικιών. Στη μία ομάδα οι επιστήμονες χορήγησαν κανονική τροφή, ενώ ταυτόχρονα η άλλη ομάδα ακολούθησε μία εξαήμερη δίαιτα χωρίς πρωτεΐνες, πιο συγκεκριμένα χωρίς το αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Οι ερευνητές υπέβαλαν στη συνέχεια τα ποντίκια σε χειρουργικές επεμβάσεις που ενείχαν υψηλό κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα και στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα πορίσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα χωρίς πρωτεΐνες εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές κατά την εγχείρηση και διατηρήθηκαν όλα στη ζωή. Αντιθέτως το 40% της άλλης ομάδας ποντικιών εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές που οδήγησαν σε θάνατο.

Λιγότερες πρωτεΐνες, λιγότερες επιπλοκές;


Τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν πρωτεΐνες παρουσίασαν αισθητά λιγότερα περιστατικά κακής αιμάτωσης των ιστών τους. Τέτοια περιστατικά, γνωστά και ως ισχαιμικά επεισόδια, αποτελούν συνήθη επιπλοκή κατά τις εγχειρήσεις ανθρώπων, πέρα από τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Τα αίτια της θετικής επίδρασης της συγκεκριμένης δίαιτας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πρωτεΐνες έχουν μία συγκεκριμένη επίδραση στη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων, τα οποία ρυθμίζουν το μεταβολισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι το σώμα πιο ανθεκτικό στην επιβάρυνση της εγχείρησης.

Στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν τη νέα μέθοδο και σε ανθρώπους. Αυτό ίσως θα οδηγούσε σε αναθεώρηση της ιατρικής αντίληψης που συστήνει στους ασθενείς να καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό τους ενόψει κάποιος εγχείρησης.
Πηγή: skai.gr