Το κάπνισμα ενός τσιγάρου κάνναβης την εβδομάδα δε βλάπτει την πνευμονική λειτουργία

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, το κάπνισμα ενός τσιγάρου κάνναβης την εβδομάδα δεν βλάπτει τη λειτουργία των πνευμόνων. Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έρευνα 20 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολουθούσαν περισσότερο από 5,000 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι περιστασιακοί καπνιστές κάνναβης έδειξαν βελτίωση σε κάποιες μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο τέντωμα των πνευμόνων που γίνεται με τις βαθιές εισπνοές στο κάπνισμα τέτοιων τσιγάρων.

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, τα άτομα που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης, την οποία οι επιστήμονες ορίζουν ως τουλάχιστον 20 φορές το μήνα, εμφανίζουν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Αλλά αυτό συνήθως παρουσιάζεται μετά από 10 χρόνια χρήσης ενός τσιγάρου κάνναβης κάθε μέρα.

Η καταγραφή της χρήσης γινόταν από τους ίδιους τους καπνιστές, κάτι που προκαλεί αμφιβολίες για την εγκυρότητα των δεδομένων. Οι ερευνητές δεν έκαναν εξετάσεις αίματος για να διασφαλίσουν ότι η καταγραφή των χρηστών ήταν σωστή.

Η έλλειψη βλαβερών επιπτώσεων για περιστασιακούς καπνιστές αποτελεί καλή είδηση για όσους χρησιμοποιούν την κάνναβη για ιατρικό σκοπό. Οι ερευνητές όμως προειδοποιούν για ταχύτερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας με τη βαριά χρήση, και συστήνουν σύνεση και μέτρο.  
Πηγή: skai.gr