Ποια η σχέση σκλήρυνσης κατά πλάκας και χρόνιας εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής ανεπάρκειας;

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια. Ποια η σχέση τους; Τι προκαλεί ποιο; Τι αποτελέσματα έχει η αποσυμφόρηση των έσω σφαγιτίδων φλεβών;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δώσαμε στη σημερινή ιατρική στήλη για την κατάσταση την οποία πολλοί ασθενείς και κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας. Η στένωση ή η υποπλαστικότητα των φλεβών στον τράχηλο φαίνεται για κάποιους επιστήμονες ότι έχει άμεση σχέση με τη νευροεκφυλιστική πάθηση που λέγεται σκλήρυνση κατά πλάκας και «χτυπά» τους περισσότερους στην πιο παραγωγική ηλικία.

Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας είναι, τουλάχιστον, θέμα διαφωνίας για νευρολόγους και αγγειολόγους. Οι πρώτοι ισχυρίζονται ότι η ασθένεια είναι καθαρά ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο επιφέρει καταστροφή της μυελίνης της μεμβράνης που καλύπτει του νευράξονες. Τα συμπτώματα είναι προβλήματα όρασης αλλά και κινητική διαταραχή.

Από την άλλη κάποιοι αγγειολόγοι ισχυρίζονται ότι η στένωση της έσω σφαγίτιδων φλεβών ή η υποπλαστικότητα τους, δεν επιτρέπει την αποχέτευση του εγκεφάλου. Ως συνέπεια αυτού θεωρείται η υπερβολική συγκέντρωση του σιδήρου στις εγκεφαλικές φλέβες, η οποία με τη σειρά της με αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί την ζημιά στους νευράξονες. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γνωστή ως Χρόνια Εγκεφαλονωτιαία Φλεβική Ανεπάρκεια.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας για τους πρώτους είναι τα φάρμακα που έχουμε σήμερα στη φαρέτρα μας.

Οι δεύτεροι όμως πιστεύουν και ερευνούν. για να αποδείξουν ότι η αποσυμφόρεση των τραχηλικών φλεβών, είναι ίσωςι η λύση στο πρόβλημα. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί γιατί ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έκαναν την επέμβαση αγγειοπλαστικής, τα συμπτώματα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επανήλθαν. Για να μην αναφερθεί ότι εκεί όπου έγιναν υπερβολικές προσεγγίσεις καταγράφηκαν και λάθη. Το μέλλον της συγκεκριμένης προσέγγισης θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Για το θέμα που παρουσιάσαμε σήμερα μίλησαν στη κάμερα του Life o Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Λιάσης και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργών κ. Αντώνης Παπαγεωργίου. Ολοκληρωμένες τις συνεντεύξεις μπορείτε να τις δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου