Κλείσιμο

Νόμπελ Ιατρικής '11: Τα μυστικά του ανοσοποιητικού συστήματος

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska ανέφερε σε δήλωσή του ότι το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2011 απονέμεται στον επιστήμονα Bruce Beutler, στον Jules Hoffmann και στον Ralph Steinman.

«Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα με την ανακάλυψη βασικών αρχών για την ενεργοποίηση του» δήλωσε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Beutler και Hoffmann κέρδισαν από κοινού το ήμισυ του βραβείου των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων ($ 1.460.000) ενώ ο Steinman κέρδισε το άλλο μισό.

Οι εργασίες των τριών επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη βελτιωμένων τύπων εμβολίων κατά μολυσματικών ασθενειών καθώς και για νέες προσεγγίσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η έρευνα έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο κύμα, τα λεγόμενα «θεραπευτικά εμβόλια», τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους όγκους.

Η καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος έχει οδηγήσει σε στοιχεία για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπου τα συστατικά στοιχεία του συστήματος αυτοάμυνας επιτίθονται στους ιστούς του σώματος.
Πηγή: skai.gr