Απεβίωσαν δύο ασθενείς-φορείς του μεταλλαγμένου ιού

Έχασαν τη μάχη για τη ζωή δύο ασθενείς, φορείς του μεταλλαγμένου ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) που εντοπίστηκε πρόσφατα στη Νορβηγία.

Οι ασθενείς πέθαναν στη Γαλλία.

Οι δύο ασθενείς δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους και νοσηλεύονταν σε διαφορετικές πόλεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Υγειονομικού Ινστιτούτου InVS.

Ο ένας από τους δύο μάλιστα έφερε και δεύτερη μετάλλαξη η οποία "είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτική στην οσελταμιβίρη (το φάρμακο Tamiflu)".

Πρόκειται για το πρώτο ανθεκτικό στέλεχος του συγκεκριμένου ιού που εντοπίζεται στη Γαλλία, από τα 1200 που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.826 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε μία εβδομάδα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 16%, δηλαδή καταγράφηκαν χίλιοι επιπλέον θάνατοι.

Στην Ευρώπη οι νεκροί από τη νέα γρίπη φτάνουν "τουλάχιστον" τους 650. Καταγράφηκε δηλαδή αύξηση των θανάτων κατά 85% μέσα σε μία εβδομάδα.

Η αμερικανική ήπειρος έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με 5.360 νεκρούς (554 μόνο την τελευταία εβδομάδα) και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με 1.382 νεκρούς.

Στον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ γινόταν λόγος για 6.750 νεκρούς σε 206 χώρες.

Στο μεταξύ, η Ολλανδία, που είχε παραγγείλει 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) θα μεταπωλήσει τα 19 εκατομμύρια από αυτές.

"Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να πουλήσει το πλεόνασμα των εμβολίων σε χώρες όπου υπάρχει έλλειψη", αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 2 εκατομμύρια εμβόλια θα πουληθούν τον Δεκέμβριο και άλλα 17 εκατομμύρια "τους πρώτους μήνες του 2010". Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ορισμένες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ και η Μάλτα "έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον" να αγοράσουν τα εμβόλια. Η τελική απόφαση για το που θα προωθηθούν τα εμβόλια θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr