Ασφαλές για τα νήπια το εμβόλιο για την γρίπη Α

Το "πράσινο φως" για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 4 ετών δίνουν οι επιστήμονες. Μετά τη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης η πρόεδρος Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι βάσει των νεότερων επιστημονικών δεδομένων "είναι απολύτως ασφαλές να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη και τα παιδία από έξι μηνών και άνω".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικός, αφού τα μικρά παιδιά κολλούν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται διασπορά στο γενικό πληθυσμό.

Ξεκάθαρη ήταν η κυρία Γιαμαρέλλου και για τις εγκύους. Όπως τόνισε, "οι γυναίκες που διανύουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο κύησης είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν αφενός επειδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αφετέρου για να προστατέψουν το έμβρυο το οποίο θα καλύπτεται από το εμβόλιο για τους επόμενους έξι μήνες".

Στην Ιταλία έχουν ήδη εμβολιστεί 8.000 έγκυες και οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν πόνος στο χέρι και ψευδογρίπη.

Καταγράφηκαν, επίσης και δυο αποβολές οι οποίες, όμως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο για τον ιο Η1Ν1 πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε και οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα προκειμένου να μην κολλήσουν το νεογνό, αλλά και για να του δώσουν αντισώματα μέσω του θηλασμού.

Όσον αφορά στους παχύσαρκους στους οποίους παρατηρούνται πολύ συχνά επιπλοκές από τη νέα γρίπη, η κα Γιαμμαρέλλου διευκρίνισε ότι κινδυνεύουν κυρίως όσοι έχουν βάρος πάνω από 130 κιλά.

Την ίδια ώρα, η πρώτη έκθεση των αμερικανικών αρχών δημόσιας υγείας, μετά τον εμβολιασμό 22 εκατομμυρίων πολιτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του Η1Ν1.

Από τους 22 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, έγιναν περίπου 3.200 αναφορές για παρενέργειες, οι περισσότερες για ήπιες ενοχλήσεις όπως πόνος και πρήξιμο στο σημείο του εμβολίου. Μεταξύ των 177 σοβαρότερων αναφορών περιλαμβάνονται και 10 θάνατοι, οι οποίοι όμως αποδίδονται σε άλλα αίτια.

Διπλάσια περιστατικά

Στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά γρίπης που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών κυμαίνονται από 600.000 έως 800.000.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν φτάσει τους 29 και οι νεκροί τους 14.

Το πανδημικό "κύμα" αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Έως και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί συνολικά 46.000 πολίτες που είτε είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, είτε ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι υγειονομικές αρχές θα είναι ικανοποιημένες αν εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τουλάχιστον το 50% του γενικού πληθυσμού.

Παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 70.000.000 άνθρωποι.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά