Ο εμβολιασμός περιμένει την... εγκύκλιο

Με προβλήματα συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, καθώς κλειστά παραμένουν τα περισσότερα ιατρεία του ΙΚΑ (Από τα 220 υποκαταστήματα, μόνον επτά λειτουργούν στην Αθήνα ως εμβολιαστικά κέντρα και 24 στην περιφέρεια).

Την ίδια ώρα, 24 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ όπως έγινε γνωστό, απεβίωσε σήμερα ένας 74χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με ιστορικό κακοήθειας και είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Υπό το φόβο απεργιών, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απηύθυνε έκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 30 Νοεμβρίου, αναπτύσσοντας παράλληλα διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους.

Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και συγκυρία και με την εντατικοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου γνωστοποίησε ότι με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αυξάνει το πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών στις αποδοχές εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας, από τα 5.140 στα 6.500 ευρώ.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία εμβολιάζουν ως τις 9 το βράδυ θα υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποζημίωσης των γιατρών, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαφόν που έχει τεθεί.

Επιφυλάξεις για τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκύκλιος για εκπαιδευτικούς

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν προληπτικά τα σχολεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, ενώ το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας πως η σχολική μονάδα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας, μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν υπερβαίνει το 50%.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες σε μία σχολική μονάδα/εκπαιδευτικό ίδρυμα ανασταλεί η λειτουργία τμήματος ή τμημάτων, αλλά δεν ανασταλεί η λειτουργία της σχολικής μονάδας/εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων τμημάτων προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους έως τη λήξη του ωραρίου τους, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38 και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους). Κατά την παραμονή τους μπορούν να καλύψουν κενά απόντων εκπαιδευτικών ή να συμμετέχουν σε διοικητικό έργο.

Ακόμα, με ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων και των συλλόγων διδασκόντων γίνεται προσωρινή αναδιαμόρφωση του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι απουσίες των εκπαιδευτικών και να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Τέλος, με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μη συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές.
Πηγή: skai.gr