Κλείσιμο

Άρχισε ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το 11χρονο κοριτσάκι, που νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)ν και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ.

Νωρίτερα, δύο ακόμη άνθρωποι που νοσηλεύονταν με σοβαρές παθήσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ταυτοχρόνως είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, εξέπνευσαν.

Πρόκειται για έναν 16χρονο που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή και έναν 70χρονο που παρουσίασε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. Και στους δύο ασθενείς συνυπήρχε η ίωση από τον ιό Η1Ν1.

Στο μεταξύ, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν και άλλοι ασθενείς, ανάμεσά τους ένα αγόρι 7,5 ετών το οποίο εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, αιμοδοτών και ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr) έχουν αναρτηθεί τα εμβολιαστικά κέντρα , τα Κέντρα Υγείας και τα  ιατρεία του ΙΚΑ που λειτουργούν παράλληλα με τα νοσοκομεία, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή 1135 το κοινό μπορεί να πληροφορηθεί τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, κατά την πέμπτη ημέρα εμβολιασμού του προσωπικού υγείας(20/11/2009), εμβολιάστηκαν 2.800 άτομα.

Απροθυμία

Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά 2.800 άτομα - που εργάζονται ως προσωπικό υγείας -έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αμφιβολία ως προς το εμβόλιο παραμένει, ακόμα και σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες "ευπαθείς" ομάδες, αφού το 53,3% δηλώνουν ότι δε θα εμβολιαστούν.

Πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται για να πεισθούν οι γυναίκες, ηλικίας 30-64 ετών, που σύμφωνα με την έρευνα αποτελούν τον "σκληρό" πυρήνα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές (72,6% των γυναικών απάντησαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν και προβάλλουν λόγους ασφαλείας του εμβολίου).
Πηγή: skai.gr