"Ήπιες" οι παρενέργειες των εμβολίων

Μετάλλαξη του ιού Η1Ν1 εντοπίστηκε στη Νορβηγία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το νορβηγικό Ινστιτούτο δημόσιας υγείας εντόπισε μετάλλαξη σε δύο θανατηφόρα κρούσματα και σε έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι, παρά τη μετάλλαξη, ο ιός "παραμένει ευαίσθητος στα αντιιικά φάρμακα" και ότι οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα προσφέρουν προστασία.

Περιπτώσεις μετάλλαξης του ιού έχουν εντοπιστεί επίσης στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μέχρι την Παρασκευή 20/11, 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), υπογραμμίζοντας ότι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής από τα εμβόλια είναι γενικά ήπιες.

Η ΕΜΕΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό με κάποιο από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της νέας γρίπης, το Focetria της Novartis, το Pandemrix της GlaxoSmithKline και το Celvapan της Baxter Internatonal, ήταν γενικά μέχρι στιγμής "ελαφρές", όπως πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος, αλλεργικές αντιδράσεις κατά κύριο λόγο δερματικές, γεγονός που αποδεικνύει, σύμφωνα με την υπηρεσία, "το ασφαλές προφίλ" των τριών εμβολίων.

Η ΕΜΕΑ σημειώνει ότι έχει αναφερθεί "ένας πολύ μικρός αριθμός" περιπτώσεων συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σπάνια ασθένεια του περιφερικού νευρικού συστήματος και θάνατοι εμβρύων. Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή "αποτιμά αυτές τις περιπτώσεις" και δηλώνει ότι "σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες δεν υπάρχει απόδειξη ότι συνδέονται με τα εμβόλια".

Παράλληλα, η ΕΜΕΑ ανακοίνωσε ότι μία δόση από τα εμβόλια Pandemrix ή Focetria μπορεί να είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τα Focetria και Pandemrix μπορούν επίσης να χορηγηθούν ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, προσθέτει η ανακοίνωση.

Για το Celvapan της Baxter International η ΕΜΕΑ δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι οι θάνατοι από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) φθάνουν τους 6.750, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 500 περισσότεροι θάνατοι (αύξηση 8%).

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του ιού Η1Ν1 ήταν "το λιγότερο 6.750" στις 15 Νοεμβρίου σε 206 χώρες του κόσμου, δηλώνει ο ΠΟΥ που σημειώνει ότι υπάρχουν "ενδείξεις ότι η επιδημία είναι σε έξαρση σε κάποιες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου".
Πηγή: skai.gr