«Αντισώματα» στην καχυποψία

«Αντισώματα» στην καχυποψία όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της νέας γρίπης επιδεικνύει ο κόσμος, καθώς την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού η προσέλευση στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι μεγάλη.

Ενδεικτικά, το πρωί, στο νοσοκομείο Αττικό εμβολιάστηκαν 50 γιατροί και νοσηλευτές και 10 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στον Ευαγγελισμό, από τους 3.000 εργαζόμενους του νοσοκομείου είχαν εμβολιαστεί μέχρι το μεσημέρι οι 60 ενώ στον Ερυθρό Σταυρό εμβολιάστηκαν 65 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ο εμβολιασμός άρχισε τη Δευτέρα από το προσωπικό των νοσοκομείων και τις εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός εμβολιάστηκε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε μία συμβολική κίνηση να αποδείξει ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης είναι ασφαλές. Όπως δήλωσε, "είναι σημαντικό όπλο για την πανδημία".

Τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθημερινά απογευματινές ώρες, καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

Βάσει του προγραμματισμού εμβολισμού του υπουργείου Υγείας, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Την 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των υγιών ενηλίκων από 18 έως 49 ετών ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η τελευταία φάση του εμβολιασμού που περιλαμβάνει τα υγιή παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών και τους υγιείς ενήλικες από 50 ετών και άνω.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους χώρους των εμβολιασμών δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης θεωρεί πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και για τη θωράκιση της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται. Ωστόσο πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους ως προς την αναγκαιότητα αλλά και την ασφάλεια του εμβολίου.

Ακόμα όμως και οι γιατροί που εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το εμβόλιο, κρίνουν απαραίτητο τον εμβολιασμό όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μεταμοσχευμένοι, όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και ρευματολογικά νοσήματα, οι πάσχοντες από μυασθένειες και μυοπάθειες καθώς και οι φορείς του ιού HIV και οι ασθενείς με AIDS.

Από την πλευρά του, ο Στράτος Πλωμαρίτης, ειδικός παθολόγος που παραιτήθηκε από πρόεδρος της επιτροπής για την πανδημία στον νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" Θεσσαλονίκης εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι παραιτήθηκε καθώς δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

Όπως είπε η νέα γρίπη είναι πιο ήπια απο την κοινή, δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου και έκανε λόγο για τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω απο την παρασκευή του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, μια 19χρονη φοιτήτρια, η οποία είχε βρεθεί θετική στον ιό Η1Ν1, άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Εντατική με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια νοσηλεύονται τέσσερα άτομα που νόσησαν από τον ιό.

Το απόγευμα της Δευτέρας, από τη Βουλή η κα. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΛΑΟΣ, ανέφερε ότι το υπουργείο θα δώσει αγώνα δρόμου για να ανοίξουν 100 κλίνες εντατικής θεραπείας μέχρι τα Χριστούγεννα.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά