"Το 20% του πληθυσμού θα προσβληθεί από νέα γρίπη"

"Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) είναι ασφαλές" διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ την Πέμπτη, ο Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού και μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μάριος Λαζανάς.

Ο κ. Λαζανάς επισήμανε επίσης ότι και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί.

Αναφερόμενος δε στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή, στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση "δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την επιδημία και θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας)".

"Το 20% του ελληνικού πληθυσμού θα προσβληθεί από τον ιο της νέας γρίπης σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που ακολουθούμε" επισήμανε ο κ. Λαζανάς.

Ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι πλην του αντιγόνου της νέας γρίπης το εμβόλιο έχει τα ίδια συστατικά με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, και γι' αυτό είναι δοκιμασμένο.

Συμπλήρωσε όμως, ότι ούτε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ούτε το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου προστατεύουν από τον ιό της νέας γρίπης.

"Τραγικό φαινόμενο η σύγχυση μεταξύ νέας γρίπης και πνευμονιοκόκκου" σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο τα άτομα που είναι αλλεργικά στα αβγά, ενώ επιβάλλεται να κάνουν εμβόλιο οι έγκυοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δύο νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα

Δύο κρούσματα της νέας γρίπης σημειώθηκαν στη διάρκεια εκδρομής μαθητών από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό.

Πρόκειται για δύο μαθητές της Γ’ Λυκείου του 14ου Λυκείου Καλαμαριάς, που πραγματοποιούσε την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων, στη Βιέννη και την Πράγα.

Οι δύο μαθητές νόσησαν στη Βιέννη, όπου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το οποίο επιβεβαίωσε τα κρούσματα. Οι μαθητές παραμένουν μέχρι σήμερα στη Βιέννη μαζί με συνοδό καθηγητή και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόλις υποχωρήσει ο πυρετός.

Η υπόλοιπη ομάδα του σχολείου (συνολικά 45 παιδιά) συνέχισε την εκδρομή στην Πράγα, όπου 23 μαθητές έδειξαν συμπτώματα γρίπης, που τελικά έπειτα από εξέτασή τους στο νοσοκομείο, ήταν αρνητικά. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το πρωί.

Στο μεταξύ, κλειστό είναι από την Πέμπτη, και για μία εβδομάδα, τμήμα του Πειραματικού Γυμνασίου του ΑΠΘ.

Πηγή: skai.gr