Η νέα γρίπη "κατέκτησε" τις ΗΠΑ

Η νέα γρίπη H1N1 έχει εξαπλωθεί σε 46 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες- όπως περίπου συμβαίνει και με την εποχική γρίπη στις περιόδους αιχμής της- αλλά η γρίπη των χοίρων φαίνεται ότι εκδηλώθηκε πολύ νωρίτερα μέσα στο χρόνο και με περισσότερα κρούσματα να αναμένονται άμεσα, δήλωσε την Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος υγείας.

"Σε σαράντα έξι πολιτείες η πανδημία είναι στην αιχμή της. Αυτό που είναι υπερβολικά ασυνήθιστο είναι το να βρισκόμαστε ουσιαστικά τον Οκτώβριο στην αιχμή της γρίπης", είπε ο δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενιών.

Ο Φρίντεν είπε ότι η εποχική γρίπη συνήθως βρίσκεται στην αιχμή της από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις αρχές Μαρτίου. Και τόνισε ότι ο ιός της νέας γρίπης πλήττει νεαρά άτομα και παιδιά, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, που πλήττει πιο βαριά άτομα άνω των 65 ετών.

Η νέα γρίπη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 αμερικανούς και τουλάχιστον 20.000 έχουν νοσηλευτεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου που εμφανίστηκε, είπε ο Φρίντεν.

Ωστόσο, άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι στην υγεία τονίζουν ότι ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι μετρήσιμος.

"Μέχρι σήμερα είχαμε πολλά εκατομμύρια κρούσματα της πανδημίας στις ΗΠΑ και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται", δήλωσε ο Φρίντεν.

Τους 5.000 έφτασαν οι νεκροί από τη νέα γρίπη (Η1Ν1) στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ,
Πηγή: skai.gr