Τους 5.000 έφτασαν οι νεκροί από τη νέα γρίπη

Το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων έχει προκαλέσει παγκοσμίως η νέα γρίπη Α (Η1Ν1), από την εμφάνισή της το Μάρτιο-Απρίλιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό του ΠΟΥ, ο οποίος είχε δημοσιευτεί στις 16 Οκτωβρίου, είχαν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη 4.735 άνθρωποι.

Περισσότερο έχουν πληγεί η βόρεια Αμερική, όπου ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 3.539 ανθρώπους, ενώ ακολουθούν η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 1.028 θανάτους. Η Ευρώπη μετρά περίπου 261 θανάτους.

Παράλληλα η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ΕΜΕΑ ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να συστήνει τη χορήγηση σε δύο δόσεις των τριών εμβολίων που έχει εγκρίνει η ΕΕ, μολονότι στοιχεία δείχνουν ότι για δύο από αυτά τα εμβόλια μπορεί να επαρκεί η χορήγηση του εμβολίου σε μία μόνο δόση. 

Τα τρία εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων που έχει εγκρίνει η ΕΕ είναι τα εξής: Focetria της Novartis, Pandemrix της GlaxoSmithKline και Celvapan της Baxter.

Η ΕΜΕΑ σημειώνει ότι "τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το Pandemrix και το Focetria δείχνουν ότι μία μόνο δόση μπορεί να επαρκεί για τους ενήλικες, αλλά είναι πολύ περιορισμένα για να επιτρέψουν στην επιτροπή να εισηγηθεί τη γενικότερη χρήση ενός προγράμματος εμβολιασμού με μία μόνο δόση".
Πηγή: skai.gr