Ανθεκτικός στον οργανισμό ο ιός της γρίπης Α

Ορισμένα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό H1N1 είναι πιθανόν να τον μεταδίδουν ακόμη και οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού, δηλαδή επί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο πίστευαν οι ειδικοί, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάσθηκαν στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν προσβληθεί να περιμένουν 24 ώρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού πριν επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο σχολείο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Οι δύο νέες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στη Σιγκαπούρη και στον Καναδά αντίστοιχα, δείχνουν ότι 19% έως 30% των ατόμων που έχουν προσβληθεί μπορούν να μεταδίδουν τον ιό οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση του πυρετού.

"Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται όχι μόνον 24 ή 48 ώρες, αλλά πιθανότατα μέχρι και μια εβδομάδα" μετά την εξαφάνιση του πυρετού, εξήγησε ο δρ. Γκαστόν ντε Σερ, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο περιθώριο της 49ης ετήσιας διάσκεψης για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες και τη Χημειοθεραπεία στο Σαν Φρανσίσκο.

Από τους 43 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οκτώ, δηλαδή το 19%, έφεραν στο αίμα τους ζωντανό τον ιό ικανό να πολλαπλασιασθεί, γεγονός που καθιστά τον φορέα ικανό να τον μεταδώσει οκτώ ημέρες μετά το τέλος του πυρετού, διευκρίνισε ο δρ. ντε Σερ.

Στις δέκα ημέρες κανένας από τους ασθενείς δεν ήταν πλέον φορέας του ιού.

Η δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον δρ. Ντέιβιντ Λι του νοσοκομείου Ταν Τοκ Σενγκ της Σιγκαπούρης σε 70 ασθενείς, έδειξε ότι το 20% - 30% ήταν ακόμη φορείς του ιού πέραν των οκτώ ημερών μετά το τέλος του πυρετού, και μέχρι και δώδεκα ημέρες σε μικρό αριθμό ατόμων.

Για τους ασθενείς που είχαν λάβει αγωγή με αντιικά φάρμακα η περίοδος αυτή ήταν μικρότερη.
Πηγή: skai.gr