"Η νέα γρίπη εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη"

"Η εξάπλωση του ιού της γρίπης των χοίρων πλησιάζει το 100%" του πλανήτη", ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). "Αν σκεφτείτε πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 160 από τις 192 χώρες - μέλη του ΠΟΥ, πλησιάζουμε το 100%, αλλά όχι ακόμα", επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι νεκροί πλησιάζουν τους 800 και επισήμανε πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου εναντίον της νόσου θα είναι έτοιμες στο βόρειο Ημισφαίριο στις αρχές του Φθινοπώρου.

Ο ΠΟΥ έχει υποσχεθεί 150 εκατομμύρια δόσεις από δύο φαρμακοβιομηχανίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες και διαπραγματεύεται με άλλες εταιρίες για περισσότερες δόσεις, με προορισμό τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοινώθηκε ότι μέσα σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 1.671 κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Επιστολή Παπανδρέου σε Καραμανλή

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης σε σχέση με τον ιό της νέας γρίπης, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του που έστειλε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα λειτουργεί σε διαρκή βάση, ενώ ταυτόχρονα θέτει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για να συμβάλλουν "στην εθνική, όπως αναφέρει, προσπάθεια για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της νέας γρίπης στη χώρα".

Καμία ανησυχία για το κρουαζιερόπλοιο
 
Καθησυχάζει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τα περιστατικά γρίπης στο κρουαζιερόπλοιο "Ρούμπι Πρίνσες", που βρίσκεται στον Πειραιά με 3.393 επιβάτες και 1.200 άτομα πλήρωμα.

Ο διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Ευσταθίου δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς – όπως είπε – "το πλοίο δεν βρίσκεται σε επιδημία και τα συμπτώματα απλής γρίπης που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίζονται".

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης τόνισε ότι ο ιός της νέας γρίπης είναι πιο ήπιος από την κοινή γρίπη και επισήμανε ότι "έχουμε περάσει στη σφαίρα της υπερβολής και αυτό είναι αρνητικό για την κοινωνία".

Παράλληλα, χαρακτήρισε "ακραίο" το σενάριο του να κλείσουν τα σχολεία και κάλεσε την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα απέναντι σε μία εμπορευματοποίηση της πανδημίας.
Πηγή: skai.gr