Προειδοποιήσεις ΕΕ για τον καρκίνο

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούνται κάθε χρόνο λιγότερες από τις μισές προληπτικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου, παρά το γεγονός ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, μετά τις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

Το 2003, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αναλάβει κοινές δεσμεύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Με βάση τις δεσμεύσεις αυτές, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να πραγματοποιούν 125 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις το χρόνο, δυστυχώς όμως δεν πραγματοποιούνται ούτε οι μισές.

Κάνοντας έναν πενταετή απολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα, διαπιστώνει την πρόοδο που έχει γίνει, παράλληλα όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: το 13% των συνολικών θανάτων καρκινοπαθών οφείλονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ειδικά στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για το 30% των καρκινικών θανάτων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 22 από τις χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ή οργανώνουν συστηματικά προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, μόλις 15 χώρες έχουν προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 12 για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

\"Οι επενδύσεις στα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου θα αποσβεστούν μακροπρόθεσμα, καθώς η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός τρόπος μείωσης των καρκινικών θανάτων στην Ευρώπη\", δήλωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Αντρούλα Βασιλείου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της εξασφάλισης της μελλοντικής μας υγείας, ιδιαίτερα υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας.
Πηγή: skai.gr