Τροπολογία Κικίλια για πάγωμα τιμών σε 1774 φάρμακα

«Φρένο» στις αυξήσεις τιμών πολλών φαρμάκων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει το υπουργείο Υγείας.

Με τροπολογία που κατέθεσε  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ, ορίζει ότι για να λάβει τιμή ένα φάρμακο θα λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δείτε την τροπολογία εδώ:

 Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

-Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

-Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσους προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

-Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

-Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr