Σαν τα ζώα...

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι λαθρομετανάστες στη χώρα μας φέρνουν στην επιφάνεια οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Ελληνικού τμήματος, Νώντα Πάσχο, οι συνθήκες κράτησης περίπου 800 λαθρομεταναστών στο κέντρο υποδοχής της Μυτιλήνης είναι άθλιες, ενώ οι περισσότεροι απ΄ αυτούς χρίζουν ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης.

Να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές του κέντρου είναι για περίπου 200 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 800, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε κάθε δωμάτιο περίπου 100 άτομα.

Επιπλέον, ανεπαρκείς είναι οι εγκαταστάσεις υγιεινής (μία τουαλέτα για 100 άτομα), ενώ οι θάλαμοι δεν καθαρίζονται παρά εθελοντικά από τους ίδιους τους λαθρομετανάστες.

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προκαλούν αναπόφευκτα σωρεία ασθενειών, όπως δερματικές (πχ. ψώρα), ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Μυτιλήνης τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο νησί λόγω της αυξημένης προσέλευσης λαθρομεταναστών, γεγονός που έχει διαταράξει τις ισορροπίες του νησιού.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω άρθρου της ιστοσελίδας του BBC, το οποίο αναφέρει ότι μόνο πέρσι βρέθηκαν στις ακτές της Ελλάδας 10.000 λαθρομετανάστες, αριθμός τριπλάσιος από το 2006.

Το άρθρο, πάντως, προσθέτει ότι η χώρα μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά για να τα καταφέρει χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πάτρα. Ανάλογες εικόνες ντροπής αντικρίζει κανείς και στον καταυλισμό των Αφγανών, κοντά στο λιμάνι της Πάτρας. Χίλια άτομα μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα φτιαγμένα από χαρτόνι, ελπίζοντας να τους χορηγηθεί άσυλο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, το μαρτύριο λαθρομεταναστών και κατοίκων θα τελειώσει σύντομα, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2009 θα έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένο σταθμό φιλοξενίας έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Ωστόσο αυτός ο χώρος φιλοξενίας δε θα πρέπει να γίνει κάτι σαν στρατόπεδο ή φυλακή. Θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας ανοικτός χώρος φιλοξενίας και μετά να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια μεταφοράς των προσφύγων.
Πηγή: skai.gr