Κλείσιμο

Χιλιάδες κτίρια ευάλωτα στους σεισμούς

Χιλιάδες κτίρια ανά τη χώρα είναι ευάλωτα στις σεισμικές δονήσεις λόγω των αυθαίρετων παρεμβάσεων των ιδιοκτητών τους, οι οποίες γίνονται χωρίς μελέτη μηχανικού.

Αυτό τονίζουν στην Καθημερινή της Κυριακής καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Όπως επισημαίνουν η σωστή κατασκευή των κτιρίων, ο αυστηρός έλεγχος αλλά και η επισκευή τους με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, συνιστούν εθνικό χρέος.

Τέλος, δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν την τεχνική των σεισμολόγων να αναμετρόνται φραστικά μπροστά στις κάμερες, με αποτέλεσμα να προκαλούν αγωνία και σύγχυση στους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών για την πολιτική προστασία, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή οργάνωση και τη σύγχυση από επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόληψη εμπλέκονται 45 φορείς για την άσκηση μόλις 9 αρμοδιοτήτων, στην καταστολή εμπλέκονται 11 υπηρεσίες και 14 φορείς, ενώ στην αποκατάσταση 4 υπηρεσίες και 11 φορείς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, καταλαμβάνει την 114η θέση μεταξύ 262 χωρών, στους δείκτες "ευπάθειας" σε φυσικές καταστροφές.
Πηγή: skai.gr