Συγκρατημένη αισιοδοξία στο εκκλησιαστικό

Συγκρατημένα αισιόδοξη για γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Φανάρι και την Αθήνα, εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, μετά τη δίωρη συνάντησή της με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
«Ο Πατριάρχης έχει καλή διάθεση και νομίζω ότι και η άλλη πλευρά έχει έναντι του Πατριάρχη, ανέφερε η Μαριέττα Γιαννάκου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει πολύ και στο τέλος όλα θα πάνε καλά».
Τέλος, η υπουργός επανέλαβε ότι τα προεδρικά διατάγματα εκλογής των νέων μητροπολιτών θα υπογραφούν.
Στις αρχές της εβδομάδας - πιθανότατα την Τρίτη - θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
>
Επικοινωνία Γιαννάκου-Χριστόδουλου

Η κ. Γιαννάκου είχε επικοινωνήσει την Τετάρτη με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος χαιρέτισε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος με διάλογο.
Η κ. Γιαννάκου, αναφερόμενη στις πληροφορίες που την έφεραν να μεταφέρει επιστολή του κ. Χριστόδουλου στο Φανάρι, δήλωσε ότι ουδεμία επιστολή έχει λάβει και στόχος της προσπάθειας είναι η αποκατάσταση επικοινωνίας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο εκκλησιών.
>
Η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ

«Καθυστερημένα η κυβέρνηση αλλάζει πλεύση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Φαναρίου. Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τη σημασία της ενότητας και της οικουμενικότητας της Εκκλησίας ως μία διαχρονική αξία του Ελληνισμού, που - όπως είπε - δεν επιδέχεται ούτε μικροκομματικές κινήσεις, ούτε μικροσκοπιμότητες. Κάλεσε, τέλος, τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος, αύριο, επισκέπτεται τη χώρα μας, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του Πατριαρχείου από διάφορους περιορισμούς, ώστε να παίξει ελεύθερα το ρόλο του για την Ορθοδοξία διεθνώς.
>
Συνάντηση της προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Φαναρίου

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της αντιπροσωπείας με την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη. Η κ. Μπενάκη δήλωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να βρεθεί διέξοδος και να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη κρίση, που θα οδηγούσε σε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Στόχος, πρόσθεσε είναι να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας.
>
Δηλώσεις Παπαθεμελή

Την ανάγκη να υπάρξει μορατόριουμ λόγων και πράξεων υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγηθούμε σ‹ έναν θρησκευτικό, εθνικό διχασμό. Ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσει το μεγάλο - όπως το χαρακτήρισε - κακό που προήλθε από ασήμαντη αφορμή.
Πηγή: skai.gr