Κλείσιμο

Εβδομάδα εξελίξεων στο εκκλησιαστικό

Μεγάλη κινητικότητα σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ πιθανολογείται πλέον η κυβέρνηση να μην εκδώσει εντός της εβδομάδος τα Προεδρικά Διατάγματα.
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ των εκκλησιών», δήλωσε η Αρχιεπισκοπή.
Εν τω μεταξύ, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Φαναρίου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό εξωτερικών. Αμέσως ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Εφέσου, επισήμανε ότι δε ζητήθηκε να μην υπογραφούν τα διατάγματα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι απλώς αγαπά αλλά σέβεται και στέκεται στο πλευρό του Πατριαρχείου ενώ η κατανόηση του κυρίου Μολυβιάτη, που γνωρίζει τα θέματα ήταν πλήρης».
Τέλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσης της έντασης «για να μην στεναχωρηθεί ο κόσμος και η εκκλησία».
Τις επόμενες ημέρες ο αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Εν τω μεταξύ, επικαλούμενος το φόρτο εργασίας που έχει αυτή την περίοδο, ο αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πρωί.
Εντός της εβδομάδος πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα δεχθεί την αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου.
Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο κυριακάτικο κήρυγμά του από το μητροπολιτικό ναό της Αθήνας ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει καθήκον να διαφυλάξει την ενότητά της. Αναφερόμενος εμμέσως στους διαφωνούντες ιεράρχες, είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα, επίορκοι όμως και υπονομευτές της ενότητας της Εκκλησίας είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την ευχή ο αρχιεπίσκοπος να αποδείξει σύντομα εμπράκτως το σεβασμό και την τιμή του προς το Πατριαρχείο και να επανέλθει η κοινωνία και η αγάπη με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr