Ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια Κέντρα Απεξάρτησης, με βασικότερο την έλλειψη προσωπικού, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. (ΚΕΘΕΑ).

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στα δημόσια Κέντρα Απεξάρτησης με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά να ξεφυτρώνουν σαν "μανιτάρια".

Επίσης υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε αυτές τις δομές είναι ένα από τα βασικά θέματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κατά των Ναρκωτικών το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έρευνα που εκπόνησε το ΚΕΘΕΑ δείχνει ότι οι έφηβοι τοξικομανείς που ζητούν βοήθεια στα κέντρα απεξάρτησης μειώθηκαν την τελευταία εξαετία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας λόγος της μείωσης που παρατηρείται είναι η στροφή των τοξικομανών στα ιδιωτικά κέντρα.

Επιπλέον, η έρευνα του ΚΕΘΕΑ σκιαγραφεί το προφίλ του έλληνα τοξικομανή που απευθύνεται σε κέντρα απεξάρτησης και καταγράφει τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2000 μέχρι το 2007.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η ηρωΐνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης και επικρατεί στο 80% των εξαρτημένων ατόμων που ζητούν τη βοήθεια ειδικών.

Ακολουθεί η κάνναβη σε ποσοστό 12% ενώ η κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης παρουσιάζει χαμηλή επικράτηση (μικρότερη του 5%).

Σε τι ηλικία ξεκινά ένας τοξικομανής τη χρήση παράνομων ουσιών;

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην ηλικία των 15 ετών κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 των ατόμων που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ άρχισε τη χρήση πριν τα 15.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, σχεδόν οι μισοί χρήστες έχουν τελειώσει το Λυκειο, που σημαίνει ότι το μορφωτικό επίπεδο δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Ωστόσο, 6 στους 10 είναι άνεργοι ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους.

Οχτώ στους δέκα ζουν με τους γονείς τους η οποίοι και παρακινούν τα παιδιά τους να απευθυνθούν στα κέντρα απεξάρτησης.

Σχετικά με την κατάσταση τηW υγείας τους, ενώ το ποσοστό επικράτησης του ιού του AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων στη χώρα μας είναι χαμηλό, παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας B και C.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που κάνουν εξετάσεις για αυτές τις μολυσματικές ασθένειες.

 

Πηγή: Ορσαλία Φυτά