Συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για σύμβαση εργασίας

Αδιαπραγμάτευτο θεωρεί το αίτημα της μείωσης του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες σε αυτό το στάδιο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ως προς τις αυξήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι αυτές δεν μπορεί να υπολείπονται του 8%.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, απάντησε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι αρνητικός σε κανένα ζήτημα, ωστόσο, αυτό που θα μετρήσει στις αποφάσεις του είναι το συνολικό κόστος και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη καθώς διεξάγεται πριν από δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προκαλούν αυξημένες προσδοκίες και αιτήματα ενώ τόσο ο πρόεδρος των εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων οργανώσεων ζήτησαν να μείνουν μακριά από τις κομματικές παρεμβάσεις οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων καθορίστηκε για τις 29 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου για την καθιέρωση 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ. Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΝ καταθέτει αυτή την πρόταση, η οποία τις δυο προηγούμενες φορές καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
«Το ποσοστό αύξησης των μισθών παραμένει ανοιχτό» είχε δηλώσει νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, προσθέτοντας ότι το 8% είναι το ελάχιστο που διεκδικεί η τριτοβάθμια οργάνωση. Σε ό,τι αφορά το 35ωρο σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του.
Όχι στους αντεργατικούς νόμους
Να διεκδικήσουν την κατάργηση «των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ», προέτρεψε τους εργαζόμενους η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση οικοδόμων στο Περιστέρι.
Αναφερόμενη στους εξοπλισμούς, η κυρία Παπαρήγα επισήμανε ότι «πρέπει να μειωθούν αυτοί που αφορούν τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι εκείνοι που αφορούν την άμυνα της χώρας».
Τέλος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων του ΣΥΝ για προεκλογική συνεργασία και τόνισε ότι «στις 8 του Μάρτη ορισμένοι θα κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ».
Πηγή: skai.gr