Προσκύνημα στην Καππαδοκία

\Εδώ (στην Καππαδοκία) ο καθένας καταλαβαίνει το μέγεθος της τραγωδίας του ελληνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα\, ανέφερε ο μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνιγκραντ κ. Κύριλλος, που συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην προσκυνηματική επίσκεψη που κάνει και φέτος στην Καππαδοκία.

\Εκτός από την πνευματική διάσταση το προσκύνημα αυτό έχει και πολιτική διάσταση\, ανέφερε ο υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής εκκλησίας και τόνισε ότι: \Ένας μηχανισμός συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας φέρνει σε πραγματική επαφή τον ελληνισμό με τους Τούρκους. Από την εμπειρία μου που είχα από τις συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές βλέπω πόσο θετικά αλλάζει το κλίμα και πόσο θετικά επηρεάζονται οι σχέσεις. Οι καλές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και Ρωσίας και Τουρκίας βοηθούν προς αυτή την πορεία της αλληλοκατανόησης\.

\Όταν μπήκα σε μία από αυτές τις εκκλησίες ένας μητροπολίτης μου είπε ότι πρέπει να έχω τρομάξει από την κατάσταση που βρίσκονταν\, ανέφερε ο ρώσος ιεράρχης. \Του είπα όχι δεν τρομάζω, αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Μέχρι πρόσφατα σχεδόν όλες οι ρωσικές εκκλησίες βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Ερειπωμένες ή και εγκαταλειμμένες\.

Ο μητροπολίτης Σμολένσκ μιλά για το \θαύμα\ που άλλαξε αυτή τη κατάσταση σε μια μόνο μέρα. \Ο Θεός μας έδωσε πίσω τις εκκλησίες μας σε μία μέρα χωρίς βία και επεισόδια\. \Εμείς αντιμετωπίζαμε την καταστροφή (του κομμουνισμού) ως τιμωρία του Θεού, και τελικά έγινε ένα θαύμα Θεού\. \Εγώ ελπίζω ότι το ίδιο θα γίνει σε όλη τη γη και θα προσευχόμαστε και θα εργαζόμαστε για αυτό\.

Ο Ρώσος ιεράρχης μιλώντας ανέφερε για την προσκυνηματική επίσκεψη: \Αυτή εδώ είναι μία ιερή γη για όλους τους Χριστιανούς. Είναι η γη των πατέρων της \\εκκλησίας και πατώντας την αισθάνεται ο καθένας ευσέβεια και ευλάβεια\.

Μιλώντας για τα προβλήματα και τις διαφορές που κατά καιρούς χώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Πατριαρχείο της Μόσχας, ο μητροπολίτης Σμολένσκ αναφέρει: \Προσπαθούμε η ενότητα της Ορθόδοξης Κοινότητας να είναι ορατή όχι μόνο σ’ εμάς τους Ορθόδοξους αλλά γενικότερα στον κόσμο\ και υποβάθμισε τη σημασία των προβλημάτων λέγοντας ότι \δεν υπάρχει Ορθόδοξη εκκλησία που να μην έχει προβλήματα\.

Ο μητροπολίτης Κύριλλος είχε συνομιλίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη γύρω από όλα τα θέματα που έχουν απασχολήσει τις δύο Εκκλησίες.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας που έγινε χθες στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος μνημόνευσε τον συλλειτουργό, του Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον πλήρη εκκλησιαστικό του τίτλο, ως Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, υπερβαίνοντας το εκκλησιαστικό τυπικό που απαιτούσε να τον μνημονεύσει μόνο ως Πατριάρχη.

Ο μητροπολίτης Σμολένσκ δεν θέλησε να αφήσει καμία αμφιβολία για τη θέση την οποία αποδίδει η Ρωσική Εκκλησία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

\Η εκκλησία μας προτείνει να χτιστεί ένας πολιτισμός του πνεύματος προκειμένου η μαρτυρία μας να αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων και να είμαστε ενωμένοι\, τόνισε ο μητροπολίτης Σμολένσκ και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πρόσκληση να λάβει μέρος στο προσκύνημα της Καππαδοκίας \Θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το προσκύνημα που κάνει κάθε χρόνο\, ανέφερε.
Πηγή: skai.gr