Και φέτος εορτάστηκε η Ασούρα στη χώρα μας - Το έθιμο του αυτομαστιγώματος

Και εφέτος εορτάστηκε στη χώρα μας από τους σιίτες μουσουλμάνους η Ασούρα, η επέτειος θανάτου του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα (τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ), 

Οι Σιίτες έχουν ως αγίους μεγαλομάρτυρες, τον Αλή και τον γιο του Χουσεΐν, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Μωαβία, τον ιδρυτή της δυναστείας των Ομαγιάδων χαλιφών. Μια φορά το χρόνο οι πιστοί του Σιισμού, σε ανάμνηση των μαρτυρίων του ιμάμη Χουσεΐν, αυτομαστιγώνονται και αυτοβασανίζονται σε λατρευτικές εκδηλώσεις που διαρκούν 10 μέρες. Σε πολλούς απ' αυτούς οι ουλές στην πλάτη τους από προηγούμενες χρονιές είναι εμφανείς. 



Στη χώρα μας το έθιμο της αναπαράστασης του μαρτυρίου του Χουσεΐν πραγματοποιείται στο Περιστέρι ή τον Πειραιά, με δεκάδες μαυροφορεμένα άτομα να αυτομαστιγώνονται δημοσίως χρησιμοποιώντας φραγγέλια μικρού μήκους. Οι πιστοί διευκρινίζουν πάντως πως το αυτομαστίγωμα το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.

Στην επίμαχη τελετή συμμετέχουν μόνο άντρες, ενώ οι γυναίκες προσεύχονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. 



Σημειώνεται πάντως ότι η πρακτική της δημόσιας αυτομαστίγωσης εξακολουθεί να υπάρχει και στην εποχή μας στον Χριστιανισμό, και συγκεκριμένα στον καθολικισμό. Κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα και συγκεκριμένα της Μ. Παρασκευής σε πολλές καθολικές κοινωνίες είναι συνηθισμένη η πρακτική της δημόσιας αυτομαστίγωσης. Οι περιοχές όπου το φαινόμενο εξακολουθεί να υπάρχει είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο, περιοχές της Βόρειας Ισπανίας, της Ν. Ιταλίας, του Μεξικού και του Ν. Μεξικού. Όσοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους τελετές, δηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν άφεση αμαρτιών, είτε για τον εαυτό τους είτε για τα συγγενικά τους πρόσωπα.