Αποστολή ΣΚΑΪ - Μόρια. Στοιβαγμένες ψυχές εντός και εκτός καταυλισμού (vid)

Λίγες ώρες πριν οι πρώτοι 600 πρόσφυγες και μετανάστες αναχωρήσουν από τη Λέσβο για τη Βόρεια Ελλάδα, ο καταυλισμός της Μόριας θύμιζε καζάνι που βράζει.

’νδρες κ γυναίκες, νέοι κ ηλικιωμένοι που δεν έχουν θέση σε σκηνή, κοιμούνται επί μέρες, κάτω στο χώμα ή το τσιμέντο.

Τα ξημερώματα, συνοδεία της Αστυνομίας και του Στρατού, τα πρώτα λεωφορεία γεμάτα οικογένειες - κυρίως από το Αφγανιστάν - αναχώρησαν από το κέντρο υποδοχής, μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο βήμα της αποσυμφόρησης του νησιού έγινε το απόγευμα της Δευτέρας με άλλα 800 άτομα να προωθούνται σε υποδομές, στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε για μία ακόμη φορά στον καταυλισμό της Μόριας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κάτω από άθλιες συνθήκες και κατέγραψε τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί περίπου 3,5 χιλιάδες άτομα, φιλοξενεί ωστόσο περισσότερους από 11 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, που δεν χωράνε στο κέντρο υποδοχής, επιχειρούν να επιβιώσουν στα γύρω χωράφια δίχως ίχνος υγιεινής με ελάχιστο νερό και φαγητό.

Ωστόσο, τραγική είναι η κατάσταση που καταγράφει η κάμερα του ΣΚΑΪ και μέσα στον καταυλισμό, όπου ολόκληρες οικογένειες στοιβάζονται ακόμα και σε σκηνές κάμπινγκ, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε μια τέτοια σκηνή φιλοξενούνται 9 τριμελείς και τετραμελείς οικογένειες.

Οι υποδομές στη Μόρια αρχίζουν πλέον και καταρρέουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ιατρείο στον καταυλισμό εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά αφού διαθέτει μόλις έναν γιατρό στην πρωινή βάρδια και μόλις έναν στην απογευματινή χωρίς καν νοσηλευτή.

Πηγή: skai.gr